HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Фотограф подав в суд на газету "Україна молода"

07.11.2011, 04:58
Фотограф Максим Дондюк подав позов до газети «Україна молода» через публікацію його фото з порушенням авторських прав і вимагає 9,6 тис. грн компенсації. Цю інформацію пан Дондюк підтвердив «Телекритиці».

Перше засідання суду у справі відбулося 2 листопада. Представники відповідача на нього не з'явилися. Наступне призначене на 19 грудня.

За словами адвоката Максима Дондюка, причиною позову стала публікація на першій шпальті газети «Україна молода» світлини з репортажу з військово-патріотичного молодіжного табору «Січ» у Криму. На фото зображені хлопчики в камуфляжній формі навприсядки. Знімок зроблений у впізнаваному «похмурому» стилі Максима Дондюка. Фото було опубліковане без зазначення автора, а крім того його супроводжував журналістський текст про «Січ».

Весь фоторепортаж із «Січі» був оприлюднений Максимом Дондюком на професійному сайті фотографів, на всіх знімках був зазначений копірайт і ім'я автора. За словами адвоката, одноразову ліцензію на публікацію придбало видання Weekly.ua, і публікація у Weekly.ua є свідченням авторства Максима Дондюка.

Фотограф зі своїм адвокатом зверталися до газети в досудовому порядку та пропонували відшкодувати 5 тис. грн за порушення авторського права. Однак відповіді не отримали, тому звернулися до суду. У ньому заявили мінімальну претензію - 10 мінімальних зарплат, що на момент подання позову становило 9,6 тис. грн (закон дозволяє вимагати відшкодування в розмірі від 10 до 50 мінімальних зарплат).

Максим Дондюк каже, що подав до суду, тому що в Україні вважається нормою красти зображення і текст, публікувати їх у друкованих і інтернет-виданнях, не питаючи дозволу автора і не виплачуючи гонорар. «Я не хочу, щоб під мої фото писали текст, який не правдивий, як роблять деякі, і тим паче не хочу, щоб мої фото просто крали», - наголошує фотограф.

«Коли я телефонував до газети, мене з'єднали з журналістом, він відповів, що, мовляв, він просто перепостив у газету те, що було в когось у ЖЖ, і не бачить тут нічого страшного, і чому він взагалі мав зі мною зв'язуватися. Прізвища журналіста я не знаю, у газеті був псевдонім», - каже Максим Дондюк.

 


Liked the article?
Help us be even more cool!