HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Дніпропетровська спілка журналістів заявляє, що влада тисне на неї руками КРУ

29.09.2011, 02:46
Дніпропетровська обласна організація Національної спілки журналістів України заявляє про тиск з боку влади. За словами керівника організації Світлани Зарайської, влада намагається впливати на журналістів фінансово – за допомогою КРУ, яке провело перевірку фінансово-господарських справ організації. У КРУ ж запевняють: у перевірці немає ніякої політики. Про це повідомляє Радіо Свобода.
У Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів цьогорічний візит КРУ називають «добре продуманою акцією». За словами голови організації Світлани Зарайської, фахівці КРУ прийшли до спілки як до бюджетної організації і почали ревізувати увесь масив роботи за останні чотири роки, що, як зазначає Зарайська, суперечить чинному законодавству.
 
В організації зазначають: перевірка, за дивним збігом обставин, розпочалася одразу після звернення Національної спілки журналістів України і її голови Ігоря Лубченка до Президента з приводу обмеження свободи слова в Україні. Отож відвідини КРУ, кажуть журналісти, є спробою влади дискредитувати спілку і тиснути на неї.
 
«Прийшли з програмою повної перевірки фінансово-господарської діяльності. Це суперечить постанові Конституційного Суду: державні органи не повинні втручатись у діяльність творчих спілок і громадських організацій. Ми давали відповіді тільки на ті питання, які стосуються витрачання бюджетних коштів, але від нас вимагали переліку заходів, які ми проводимо. Це хіба не втручання в статутну діяльність? Перевірка виникла після листів Ігоря Лубченка до Президента про утиски свободи слова. Цієї перевірки у плані, як це вимагав Прем’єр-міністр, немає», – зазначила голова Дніпропетровської обласної організації НСЖУ Світлана Зарайська.
 
Між тим у контрольно-ревізійному управлінні Дніпропетровської області зазначають: у перевірці спілки немає ніякої політики. Однак дати детальніший коментар на запит  поки відмовились, посилаючись на те, що контрольно-ревізійні заходи ще не завершені.
 
«На сьогодні ще триває перевірка, тобто контрольний захід триває, і ми не маємо змоги надати повну остаточну відповідь, тільки по завершенню контрольного заходу», – сказали  у прес-службі КРУ в Дніпропетровській області.
 
Зараз, як стало відомо Радіо Свобода, перевірки КРУ проводить і в деяких інших організаціях Національної спілки журналістів. Однак не в усіх журналістських об’єднаннях говорять про політичну складову ревізій.
 
Запорізька обласна організація НСЖУ вже оскаржує висновки контрольно-ревізійної служби в суді, повідомив Радіо Свобода керівник Запорізької обласної організації спілки Микола Єфімов.
 
«У КРУ – планова перевірка, от вони й перевірили. У всіх ситуація приблизно така сама: і в Дніпропетровську, і в Запоріжжі, і в Криму. Тепер ми подали до суду, оскаржуємо висновки КРУ. Звичайні господарські справи. Це роблять усі інші підприємства в таких випадках. А чим це все закінчиться, я не знаю», – зазначив Микола Єфімов.
 
Наразі юристи радять Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів скаржитись на дії КРУ в прокуратуру і подавати позов до суду.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!