HOTLINE(050) 447-70-63
We are available 24/7
Leave your contact details
and we contact you
Thank you for reaching out

Or contact us:

[email protected]

(050) 447-70-63

File a complaint

Адвокати Кучми скористаються рішенням КС

24.10.2011, 06:57
Адвокати Леоніда Кучми будуть використовувати роз’яснення Конституційного Суду, згідно з яким обвинувачення не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконно.

Про це заявив захисник Кучми Віктор Петруненко агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

"Звісно, будемо апелювати (до досудового слідства у зв'язку з рішенням КС). Поки ще не зверталися, усе перебуває на стадії вивчення", - сказав він.

"Роз’яснення Конституційного Суду обов’язкове для всіх органів правозастосування, і ми будемо його використовувати, як це належить за законом", - додав Петруненко.

Він нагадав, що справа за обвинуваченням Кучми в перевищенні влади й службових повноважень, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, перебуває на стадії досудового слідства у провадженні Генпрокуратури.

Адвокат не зміг сказати, як може відреагувати досудове слідство на дане рішення КС, оскільки всі обвинувачення у даній справі побудовані на плівках екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка.

"Ми не знаємо, як буде реагувати досудове слідство", - сказав він.

На запитання, чи є підстави для продовження досудового слідства, Петруненко підкреслив, що "підстав для слідства у справі не було від самого початку".

"Записи, які надав Мельниченко, є сфальсифікованими. Тому вони в будь-якому разі перебувають поза межами закону. Для нас очевидно: це – фальсифікат, і ми це будемо доводити", - у чергове підкреслив він.

Адвокат також нагадав, що раніше слідство визнало плівки Мельниченка речовими доказами, і вони є в розпорядженні слідства.

Петруненко не зміг спрогнозувати, чи буде справа передана до суду: "Чи має бути справа передана до суду – це питання до слідства. Ми вважаємо, що підстави для кримінального переслідування Леоніда Даниловича Кучми немає".

Як відомо, Конституційний Суд 21 жовтня оприлюднив рішення за поданням Служби безпеки України, згідно з яким обвинувачення в скоєнні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом.

Згідно з рішенням КС, обвинувачення "не може бути засноване на фактичних даних, отриманих незаконним чином, а саме: з порушенням конституційних прав і свобод людини й громадянина (крім випадків можливості обмежень, передбачених Основним законом України), з порушенням установлених законом порядку, засобів, джерел одержання фактичних даних, а також неуповноваженою на це особою".

Кримінальна справа у відношенні Кучми порушена 21 березня 2011 року. Він обвинувачується в перевищенні влади й службових повноважень, які призвели до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

 
Liked the article?
Help us be even more cool!