ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві 15 червня стартує фестиваль пам'яті Романа Ратушного

Роман Ратушний/Фото - Богдан Кутєпов

У Києві вдруге відбудеться фестиваль “Протасів Яр” пам’яті громадського активіста і розвідника 93-ї бригади “Холодний яр” Романа Ратушного. Про це повідомляється на сайті PEN Ukraine.

Фестиваль відкриється 15 червня і триватиме до вересня. У цей період на галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю, дати яких будуть оголошені пізніше. 

Другий фестиваль “Протасів Яр” продовжуватиме основну мету заходу – популяризацію сучасного і традиційного мистецтва, української історії, правозахисних ініціатив і вшанування пам’яті про Романа Ратушного, справа якого триває й після його смерті. 

В Українському ПЕН нагадали, що фестиваль проходить під гаслом “Ніколи нічого не бійтеся”. 

“Роман не вірив у життя після смерті й говорив, що після неї живуть ідеї і справи людини. Тож ми продовжуємо його справи. І започатковуючи торік фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа, не мали жодних сумнівів, що він відбуватиметься й надалі. В рамках нашого фестивалю ми продовжуємо розвивати культурні, історичні і правозахисні напрямки”, – розповіла письменниця Світлана Поваляєва, мама Романа Ратушного.

За її словами, під час фестивалю учасники говоритимуть про те, заради чого жив, працював і боровся її син.

“Протасів Яр” – не меморіальний фестиваль, він саме про продовження Романової візії, Романової енергії – у всьому, до чого він долучався і де прагнув розвивати українську ідентичність”, – додала Світлана Поваляєва.

Фестиваль “Протасів Яр 2024” пам’яті Романа Ратушного традиційно включатиме в себе кілька напрямків:

  • Мистецький (концерти, поетичні читання) 
  • Демократії і прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази і обговорення документальних фільмів)
  • Історичний (лекції, екскурсії)

Під час усіх фестивальних днів діятиме також дитяча програма. 

Торік фестиваль заснувала громадська організація “Захистимо Протасів Яр” і громада Протасового яру за сприяння Міжнародного фонду “Відродження”.

Цього року співорганізатором фестивалю стала ГО “Форум Видавців”. Виконавчою директоркою фестивалю “Протасів Яр” стала культурна менеджерка і програмна директорка Форуму Видавців Софія Челяк. 

Як повідомляв ІМІ, голова ГО “Захистимо Протасів Яр” і розвідник 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Роман Ратушний загинув 9 червня 2022 року в бою під Ізюмом (Харківщина).

Роман Ратушний заповів гроші на розвиток сайтів “Історична правда” та “Новинарня”.

5 липня Роману виповнилося 25 років. Він був учасником Революції гідності в 16 років, громадський активіст, очолював ГО “Захистимо Протасів Яр”.

У вересні 2022 року Київрада перейменувала вулицю Волгоградську в Солом’янському районі столиці на вулицю імені Романа Ратушного. 

У листопаді 2023 року Київська міська рада проголосувала за присвоєння заказнику “Протасів Яр” імені громадського активіста і розвідника 93-ї бригади “Холодний Яр” Романа Ратушного.

Liked the article?
Help us be even more cool!