ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав Апарат ВР надати запитувану інформацію хмельницьким журналістам

09.05.2024, 17:00
Альона Береза
Фото – Чесно
Фото – Чесно

Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправною і необґрунтованою відповідь Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України, яке відмовилося надати публічну інформацію журналістам хмельницького видання ЖАР.INFO.

Таке рішення суд ухвалив 8 травня 2024 року, задовольнивши повністю позов журналістки видання Альони Берези.

Суд зобов’язав Апарат Верховної Ради надати інформацію на запит відповідно до вимог чинного законодавства. Однак на це рішення суду протягом 30 днів можна подати апеляційну скаргу.

Як повідомляв ІМІ, 20 березня 2024 року ЖАР.INFO від імені журналістки Альони Берези подало судовий позов проти Апарату Верховної Ради України через відмову надати публічну інформацію на запит щодо закордонних відряджень народних депутатів, що представляють Хмельниччину. Береза декілька разів надсилала відповідні запити до Апарату ВР – 28 листопада 2023 року, 10 січня та 7 лютого 2024 року.

У відповідь Управління з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України зазначило, що документ, який містив би запитувану інформацію, в апараті не створюється та не перебуває в його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичного оброблення даних. Також воно зазначило, що Апарат ВР не є розпорядником інформації.

Не погодившись із такою відповіддю, редакція звернулась із позовом до суду.

Розглядаючи цю справу, суд дійшов висновку, що “надану позивачці відповідь на її запит слід визнати протиправною”, а також що позовні вимоги журналістки є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Суд у рішенні також зазначив, що управління не спростувало того факту, що воно є належним розпорядником інформації, не надало належних доказів відсутності в нього цієї інформації чи документів та не надало доказів наявності в запитуваних документах такої інформації, доступ до якої міг би бути обмежений. Крім того, управління не довело, що запитувана інформація могла бути отримана лише шляхом узагальнення або аналітичного оброблення даних.

Liked the article?
Help us be even more cool!