ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затриманого в Криму журналіста Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд

20.04.2016, 10:21

Затриманого 19 квітня в анексованому Росією Криму журналіста Миколу Семену відпустили після допиту під підписку про невиїзд. Про це повідомив Крим.Реалії адвокат Еміль Курбедінов.

“О другій годині закінчився його допит як підозрюваного, його підозрюють за частиною 2 статті 280.1 Кримінального кодексу (Росії – ред). Висувають йому те, що він нібито підготував і відправив для публікації в Крим.Реалії статтю, яку російські експерти вважають екстремістською. Микола провину не визнає. Його відпустили під підписку про невиїзд”, – сказав адвокат.

Він також уточнив, що все, що було вилучено в будинку журналіста – комп’ютери, ноутбуки, флеш-накопичувачі, література – пройде експертизу. На думку адвоката, ця процедура може зайняти два-три місяці, після чого допити триватимуть.

Двох інших кримських журналістів залучали як свідків, однак, пославшись на 51 статтю Конституції Росії, вони відмовилися від свідчень.

Сам Микола Семена спростовує звинувачення російських силовиків, які підозрюють його в закликах до порушення територіальної цілісності Росії, повідомляє Радіо Свобода.

“Мені оголосили підозру з приводу того, що я нібито з метою закликів до порушення територіальної цілісності Росії написав статтю, яка називається “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму” у вересні 2015 року. Я заперечую цей факт, тому що порушувати і закликати до порушення територіальної цілісності Росії у мене ніколи не було злого умислу і наміру”, – сказав Микола Семена.

Як повідомляє Радіо Свобода, ця стаття була розміщена на сайті Крим.Реалії – проекту Радіо Свобода. Автор матеріалу в рубриці “Думка” – політолог Валентин Гончар.

За словами Миколи Семени, на допиті в кримському управлінні Федеральної служби безпеки Росії його не запитували, чи є він співробітником Крим.Реалії. При цьому він наголосив, що не є співробітником цього проекту.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня підконтрольний Росії “прокурор Криму” Наталія Поклонська заявила про порушення російською ФСБ кримінальної справи відносно кримського журналіста за “заклики до порушення територіальної цілісності Росії”.

Поклонська стверджує, що справу порушено щодо кореспондента проекту Радіо Свобода “Крим.Реалії”. Кримський журналіст Олег Крючков повідомляє, що йдеться про Миколу Семену, в будинку якого, як стверджує Крючков, вранці 19 квітня провели обшук силовики.

19 квітня у Криму пройшли обшуки в будинках ще двох журналістів. Зокрема, у Леньяри Абібулаєвої та Люманової Руслани.

Підконтрольний російській владі сайт “Кримінформ”  повідомив про обшуки у журналістів за сімома адресами в Криму – в Сімферополі, Севастополі та Ялті. Однак підтвердження даної інформації з незалежних джерел немає.

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов назвав обшуки у кримських журналістів 19 квітня тиском на вільну пресу.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” повідомила про проведення слідчих дій відносно затриманих в Криму 19 квітня журналістів.

Підконтрольна Росії “прокуратура Криму” готує матеріали для повного блокування інтернет-проекту Крим. Реалії, який є підрозділом української служби Радіо Свобода.

У Криму 19 квітня пройшов обшук в будинку кримського блогера Заіра Акадирова.

Liked the article?
Help us be even more cool!