ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька міськрада вимагає від журналістки гроші за доступ до документів

14.09.2017, 15:11

В Запорізькій міській раді згодні надати відповідь на запит редакторки сайту 061.ua Тетяни Гонченко лише за умов оплати ксерокопіювання документів. Вартість документів – 419 гривень. Про це Гонченко повідомила на власній сторінці в Facebook та підтвердила представниці ІМІ у Запорізькій області.

“Запитала дещо в мерії, а мені виставили отакий симпатичний рахунок. Роздруківка документу в 130 сторінок коштує, як чотири книги Жадана. Цікаво, а якщо мені не треба така пачка макулатури, можу я безкоштовно отримати цей документ у відсканованому вигляді, або навіть піти сама пофоткати його?” - написала журналістка.

Як повідомила Тетяна Гонченко представниці ІМІ, вона запитувала протокол засідання конкурсної комісії на визначення управителів багатоквартирних будинків в Запоріжжі.

У відповідь заступник міського голови Володимир Волобуєв, посилаючись на 21-у статтю закону “Про доступ до публічної інформації”, повідомив: “Обсяг запитуваної Вами інформації, а саме протокол засідання конкурсної комісії з призначення управителя багатоквартирних будинків Запоріжжя з зазначенням кількості балів, які отримала кожна із фірм, розмір тарифів на утримання будинку, які запропонувала кожна із фірм, що подались на конкурс, становить формат А-4 – 131 сторінки”. У зв’язку з чим, згідно з рішенням міськради про встановлення розміру плати за копіювання, редакторка має оплатити рахунок на 419 гривень. Водночас, зауважила журналістка, не ясно, чому сума цифрами і прописом різна.

Тетяні Гонченко відмовили відсканувати ці документи, повідомивши, що ця процедура також платна. “У мерії заявляють, що сканування платне, і хоч вбийся.  Аргумент: “От недавно у нас запитали всі рішення виконкому за останні 10 років. Нам їх теж безкоштовно сканувати?”. Ще кажуть, що сканування - це “створення інформації”, а вони “не мають створювати інформацію, а повинні тільки надавати існуючу”. Сказали, що єдиний компромісний варіант - піти сфотографувати. …UPD: У виконкомі тепер кажуть - фоткати ви не маєте права, все рівно платіть гроші. Задовбали”, - написала редакторка у Фейсбуці.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вважає такі дії з боку міськради порушенням, яке обмежує доступ до публічної інформації.

“Доступ до інформації може забезпечуватися як шляхом надання копій документів, так і шляхом перегляду документів за місцезнаходженням розпорядника інформації. Останнє виходить з положень п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону про доступ, де одним із обов'язків розпорядника зазначається необхідність “визначати спеціальні місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, а також надавати право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо”, - сказав юрист.

Як зазначає представниця ІМІ, відомо, що подібну відповідь на запит отримав і журналіст Олександр Побіл: кількість сторінок для ксерокопіювання у нього  вказувалася вже 171, тож, вартість документів склала 547 гривень.

Liked the article?
Help us be even more cool!