ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У кількох містах Білорусі затримували журналістів, що висвітлювали акції протесту

20.03.2017, 12:42

18 березня в кількох містах Білорусі відбулося затримання журналістів незалежного телеканалу Белсат і інших незалежних ЗМІ, повідомляє DW.

У цей день в країні відбувалися протестні акції проти “декрету про дармоїдство”. Журналісти за завданням редакцій прямували висвітлювати ці події.

У Борисові під час роботи в прямому ефірі на центральній площі міста були затримані кореспонденти Белсат Ольга Чайчіц і Сергій Ковальов. Черговий міліціонер Борисівського РВВС назвав DW причину затримання - перевірка документів. Журналістів кілька годин протримали в черговій частині, а потім відпустили.

У Кобрині після акції міліція затримала незалежних журналістів Алеся Левчука та Мілану Харитонову, які вели репортаж з місця подій. Левчук повідомив про своє затримання в Facebook.

На під'їзді до Мозиря, де також планувалася акція протесту, співробітники ДАІ заблокували машину журналіста Костянтина Жуковського. “Перевірка документів ведеться більше 4 годин, тепер почалося складання протоколу”, - розповів DW Жуковський.

Фрілансер Лариса Щирякова розповіла телебаченню Белсат, що її затримали в Гомелі. За її словами, у міліції були претензії до її машини, яка “може перебувати в розшуку через викрадення”.

У Вітебській області по дорозі на Новополоцьк міліція двічі затримувала автомобіль з журналістами Сергієм Русецьким і Володимиром Луньовим. Спочатку їх звинуватили в порушенні правил дорожнього руху і відпустили. Вдруге після затримання журналістів повезли в Полоцький РВВС для перевірки номерів на кузові машини, після чого дозволили виїхати.

Голова Білоруської асоціації журналістів (БАЖ) Андрій Бастунець оцінив затримання кореспондентів незалежних ЗМІ як скоординовану і заздалегідь сплановану акцію влади. “Зрозуміло, що ставили за мету не допустити висвітлення акцій протесту, куди за завданням редакцій прямували кореспонденти, причому затримували навіть там, де акції не відбулися”, - зазначив він.

Бастунець повідомив, що в зв'язку з випадками незаконного перешкоджання професійній діяльності журналістів, БАЖ направив заяву в МВС і Генеральну прокуратуру Білорусі, в якій закликав припинити таку практику, розслідувати всі випадки і притягнути винних до відповідальності. “Але поки ми бачимо, що “профілактична робота” міліції спрямована на журналістів, а не на винуватців неправомірних дій”, - заявив керівник БАЖ.

За даними БАЖ, з початку 2017 року 25 журналістів були затримані або притягнуті до адміністративної відповідальності під час виконання ними професійних обов'язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!