ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Щонайменше 14 екоорганізацій закрились у РФ через закон про "іноземних агентів"

22.11.2017, 11:00

Щонайменше 14 екологічних організацій у Росії самоліквідувалися або повністю припинили свою діяльність через зобов’язання влади до них зареєструвалися як “іноземні агенти”, відповідно до російського законодавства. Про це йдеться у заяві міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), опублікованій 21 листопада, повідомляє Радіо Свобода.

Правозахисники звинувачують російську владу у використанні закону як засобу, щоб “змусити замовкнути деякі з найбільш ефективних, скрупульозних та ідейних екологічних груп країни”.

У Human Rights Watch стверджують, що закон про “іноземних агентів”, що діє в Росії вже 5 років, обернувся катастрофою для некомерційних організацій, які займаються питаннями екології.

“Ефект закону був руйнівним для екологічних груп та активістів в сфері довкілля, і ми знаємо, що повний спектр заходів задля на збереження природного середовища в Росії більше не є можливим”, – заявив HRW і автор звіту Річард Пірсхауз.

Він заявив, що HRW наполягає на скасуванні закону про “іноземних агентів”.

За даними правозахисників, із понад 150 організацій, внесених до реєстру “іноземних агентів” Міністерства юстиції Росії, 29 є екологічними.

Закон про “іноземних агентів” в Росії був ухвалений в 2012 році і зобов’язує реєструватися “іноземними агентами” неурядові організації, які отримують фінансування з-за кордону і займаються “політичною діяльністю”. Попри те, що під це визначення не підпадає захист рослинного і тваринного світу, на практиці екологічні організації все одно опиняються в реєстрі російського Мін’юсту.

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада 2017 року Державна дума Росії проголосувала в другому і третьому читаннях за внесення до законодавства поправок, що дозволяють зараховувати зарубіжні ЗМІ до так званих “іноземних агентів”. Нижня палата російського парламенту схвалила нові заходи 15 листопада. Депутати підтримали законопроект одноголосно.

Міністерство юстиції Росії направило проекту Радіо Свобода Крим.Реалії попередження про можливі обмеження в роботі. У документі зазначається, що “в діяльності Крим.Реалії є ознаки виконання функцій “іноземного агента”.

Попередження про можливе запровадження обмежень також отримали інші проекти медіакорпорації Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода, в тому числі проект Крим.Реалії та спеціальний спільний проект Радіо Свобода та “Голосу Америки”, телеканал “Настоящее время”.

Liked the article?
Help us be even more cool!