ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ попередила головреда газети “Верже” про недопустимість сепаратизму

21.09.2017, 13:26

Головного редактора запорізького щотижневика “Верже” Романа Прядуна минулого тижня запросили на бесіду до Управління СБУ в Запорізькій області, де йому вручили офіційне попередження про неприпустимість протиправної поведінки, у якій можуть бути ознаки складу злочину, передбаченого в статті 110 ККУ (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”). Про це Роман Прядун повідомив представниці ІМІ в Запорізькій області.

За його словами, причиною таких дій СБУ стала низка публікацій в щотижневику, зокрема авторські колонки запорізького політолога Тетяни Ніколаєвої

Фото газети – 061.ua.

Як розповів Прядун, йому зателефонували представники СБУ та запросили на бесіду. “Вони не уточнювали тему бесіди, але просили дуже наполегливо. Бесіду вели двоє:  капітан та лейтенант. Все, що я думаю з цього приводу, я написав на своїй сторінці в Facebook. Особливо на мене ніхто не тиснув, про що я теж написав. Якщо подальших рухів з їх боку не буде, ми не плануємо розвивати цю тему в подальшому”, - прокоментував ІМІ ситуацію головний редактор.

Про виклик до управління Роман Прядун написав на своїй сторінці в Facebook 16 вересня. Там він, зокрема, зазначив: “Мені, як редактору газети, а також ще одному із постійних авторів редакції, було вручено оголошення офіційного застереження про неприпустимість протиправної поведінки за статтею 110 ККУ (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України” - ред.). Простими словами капітан та лейтенант, що говорили зі мною, пояснили: нібито на нас прийшла скарга від громадян, що займаються громадською діяльністю. У статті, на яку вони поскаржилися, лінгвістичною групою виявлені передумови до закликів щодо порушення територіальної цілісності України, тобто майже сепаратизм… Скажу чесно, представники служби вели зі мною дуже культурну бесіду, кілька разів зауваживши, що не намагаються впливати на редакційну політику газети. Але в мене інша думка щодо цього. Цю ситуацію я, як редактор газети, розцінюю не інакше, як передумови до втручання в діяльність редакції газети та сайту “Верже”.

Прес-офіцер СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко повідомив представниці ІМІ, що Роману Прядуну офіційне попередження було винесено 14 вересня.

“Дійсно, минулого четверга, 14 вересня, ми винесли офіційне попередження головному редакторові газети “Верже” про недопущення подальших дій, які можуть призвести розколу в наші громаді, посилення напруги та заворушень. Причиною нашої превентивної бесіди став ряд статей, в тому числі колонка місцевого експерта Тетяни Ніколаєвої “Человек – разумное существо, но это не относится к политике” від 10 вересня 2017 року. Ми побачили в цьому матеріалі порушення, які не підпадають під кримінальні статті, але такий зміст може провокувати людей та дестабілізує ситуацію в регіоні. А наша служба має працювати на упередження”, - зазначив він в коментарі ІМІ.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко так прокоментував цей випадок:

“У статті пані Ніколаєвої не вбачається сепаратизму як такого, (як, власне, не є сепаратизмом російське втручання на Донбасі), але в ній фактично заперечується участь РФ у відповідному конфлікті. Це не вважається правопорушенням, тому СБУ і не було нікого притягнуто до відповідальності, лише проведено “бесіду”. Проте спецслужбі варто було б з’ясувати, чи дана стаття є власною ініціативою авторки, чи, може, розміщена за ініціативою агентів РФ з метою впливу на внутрішньополітичну ситуацію на Південному Сході України. А також чи не з’являються синхронно в ЗМІ інших міст цього ж регіону подібні статті й ким вони розміщені й створені. Можливо, тоді й були б виявлені ознаки правопорушення”, - сказав Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!