ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" констатують погіршення свободи слова в Україні напередодні виборів

24.07.2012, 04:23
У той час, як до парламентських виборів в Україні, призначених на 28 жовтня, лишилось трохи більше трьох місяців, Репортери без кордонів стривожені стійким зниженням рівня свободи ЗМІ в Україні, і висловлюють жаль з приводу ряду інцидентів, що трапились протягом останніх шести тижнів.

"Ми стурбовані подіями, що впливають на свободу слова, і які ми спостерігаємо в Україні напередодні виборів," заявили Репортери без кордонів. "Червень і липень були особливо тривожними. Ми стурбовані тими умовами, в яких змушені працювати журналісти, та майбутнім плюралізму в мовленні. Незалежні засоби масової інформації зазнають всіх видів переслідувань, в тому числі, постійних залякувань, нападів і юридичного тиску.
 
 "Така ситуація є неприйнятною в країні, яка має перебрати на себе головування в Організації з Безпеки і Співробітництва в Європі в 2013 році. Ми закликаємо владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ в останні місяці перед важливими для України виборами ".
 
Плюралізм під загрозою: випадок ТВі
Приватна телекомпанія TVi перервала свої показ своїх програм 12 липня, щоб забезпечити пряму трансляцію рейду податкової міліції на телеканал, показуючи інспекторів у процесі вивчення всіх фінансових документів ТВі. На даний момент, проти генерального директора телеканалу Миколи Княжицького порушено кримінальну справу за статтею 212 Кримінального кодексу України, за звинуваченням в ухиленні сплати від більш ніж 3 млн. гривень (305 000 євро) в якості податку на додану вартість. Він заперечує звинувачення і наполягає на тому, що він завжди подавав податкові декларації, і сплачував податки.
 
TVi зазнає труднощів у своїй роботі вже протягом кількох років через свій статус незалежного засобу масової інформації. Рішенням суду телекомпанія була позбавлена наземних частот у 2010 році, в результаті позову Inter Media Group. 
 
Безпрецедентна скарга проти інформаційного сайту
 
Ксенія Василенко, головний редактор головний сайт новин LB.ua і двоє її колег, Олег Базар та Максим Левін, дізнались 18 липня про те, що Печерська прокуратура м.Києва порушила кримінальну справу за результатами перевірки заяви депутата Ландика щодо порушення таємниці листування порталом LB.ua
 
Надодачу до цих двох випадків, були й інші ознаки погіршення ставлення влади до ЗМІ. І Міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко, і ??заступник голови КМДА Олександр Мазурчак публічно заявили про свої наміри, що свідчать про посилення тиску на свободу засобів масової інформації.
 
Зокрема, 28 червня Міністр внутрішніх справ оголосив, що він виступив перед урядом з ініціативою, в рамках якої влада зможе «регулювати» доступу населення до Інтернету, який на даний момент є єдиним засобом комунікації в Україну, що не підлягає великому контролю.
 
Журналісти зазнають постійних переслідувань
 
Багато журналістів були позбавлені можливості працювати чи стикалися з ворожим ставленням до себе протягом червня та липня. Деякі з них постраждали від нападів під час висвітлення подій, внаслідок яких було поламано їхнє обладнання.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!