ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Половина українців нічого не знають про прийняття закону по доступу до інформації

13.09.2011, 03:31
52,4% опитаних Центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова і фондом "Демократичні ініціативи" нічого не знають про прийняття Верховною Радою закону про доступ до публічної інформації. Про це свідчать результати дослідження, повідомляють Українські новини.

Респондентів запитали, чи знають вони, що в країні був прийнятий закон про доступ до публічної інформації.

При цьому 36,5% опитаних щось чули про це, але не знають точно; 10,6% знають про те, що він прийнятий і знають про його основні положення; 0,5% не змогли відповісти.

Крім того, респондентів запитали, чи відправляли вони колись запити до органів влади та інших державних організацій про надання будь-якої інформації.

При цьому 87% опитаних відповіли, що вони не надсилали такі запити, 12,7% - відправляли і 0,3% не змогли відповісти.

Серед тих, які відправляли такий запит, 45,5% респондентів відповіли, що вони отримали відповідь, але вона була просто відпискою; 36,5% отримали відповідь по суті; 17,6% взагалі ніякої відповіді не отримали; 0,4% респондентів не змогли відповісти.

Тих респондентів, які не відправляли такі запити, запитали, чому вони цього не робили.

62% відповіли, що у них не було такої необхідності; 22,6% не сподівалися отримати потрібну відповідь; 5,4% не знали, як це зробити; у 4% були інші причини, які не уточнюються; решта 6% не змогли відповісти.

Також респондентам було задано запитання про те, чи зможе цей закон, на їхню думку, зробити владу більш прозорою і менш корумпованою.

48,3% опитаних вважають, що даний закон нічого не змінить; 20,6% вважають, що закон дасть певний позитивний вплив, але не сильно вагомий; 4,2% вважає, що влада стане прозорою і менш корумпованою; 26,7% респондентів не змогли відповісти на поставлене запитання.

Крім того, респондентів запитали, чи збираються вони зараз, після прийняття закону, відправляти запит, або, можливо, вже відправили.

78,3% респондентів відповіли, що не відправляли і не збираються цього робити; 8,2% ще не відправляли, але мають такий намір; 1,8% - відправили і чекають на відповідь; 1,4% відправили і вже отримали відповідь; 10,3% не змогли відповісти.

У тих, які не збираються користуватися законом, запитали, чому вони не будуть цього робити.

56% респондентів вважають, що у них немає такої необхідності; 22,8% відповіли, що вони взагалі не довіряють владі; 13,3% не сподіваються отримати потрібної відповіді; 2,9% не знають, як направляти запит; у 0,5 % опитаних інші причини і 4,5% не змогли відповісти. Коментуючи результати опитування, директор фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна наголосила, що закон повною мірою буде застосовуватися тоді, коли більшість людей будуть ним користуватися, для чого, на її думку, громадяни повинні крім відчуття потреби в отриманні такої інформації від влади знати про існування закону про доступ до публічної інформації і знати, як ним користуватися.

Опитування проводилося 10-17 серпня, в його рамках соціологи опитали 2007 респондентів, що мешкають в усіх областях, віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомлялося, Адміністрація Президента закликає недержавні громадські організації активніше брати участь у забезпеченні доступу громадян до публічної інформації.

9 травня вступив в силу закон про доступ до публічної інформації, Рада прийняла цей закон 13 січня.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!