ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін'юст: законодавство не передбачає закритих для журналістів заходів і об’єктів влади

12.06.2012, 00:33

Міністерство юстиції не надало Комітету ВР з питань свободи слова та інформації переліку визначених у законодавстві випадків, коли обмежується відвідування журналістами приміщень суб'єктів владних повноважень, відкритих заходів, які ними проводяться, та особистого прийому посадовців, оскільки ці випадки не визначені законодавством.

Комітет просив Мін'юст надати повний або вичерпний перелік таких випадків.

Мін'юст пояснив, що надання роз'яснення чинного законодавства щодо цих питань не віднесено до повноважень міністерства. «Головним органом у системі центральних державних органів виконавчої влади із формування та реалізації державної політики у сфері телебачення та радіомовлення, в інформаційній та видавничих сферах є Держкомтелерадіо», - зазначили у Мін'юсті.

Водночас Мін'юст проінформував, що відповідно до вітчизняного законодавства передбачено право журналістів висвітлювати діяльність суб'єктів владних повноважень, відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень та відкриті заходи, які ними проводяться. «Зокрема, ч. 2 ст. 25 Закону України "Про інформацію", якою передбачені гарантії діяльності ЗМІ та журналістів, встановлено, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством», - йдеться у листі Мін'юсту. Але проведений аналіз законодавства України свідчить про те, що чіткого переліку таких випадків не передбачено, додають у міністерстві.

Обмеження в доступі, зазначили в Мін'юсті, згідно із законом «Про доступ до публічної інформації», можуть бути «виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, захисту репутації або прав інших людей, запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, підтримання авторитету і неупередженості правосуддя, або у разі якщо розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам чи шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні».

Разом з цим, закон «Про інформацію» передбачає, що з метою створення сприятливих умов для здійснення журналістами професійної діяльності суб'єкт владних повноважень може здійснювати акредитацію. Водночас відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень.

Також Мін'юст нагадав, що представники ЗМІ зобов'язані дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб.

Телекритика

Liked the article?
Help us be even more cool!