ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівський журналіст заявляє про погрози від фігурантки його розслідування

07.11.2014, 12:40

Редактор львівського правозахисного сайту "Правком" та член Національної спілки журналістів України Віктор Корнієнко заявляє про погрози на його адресу від фігурантки журналістського розслідування, завідувача кафедри теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету Людмили Луць. Про це йдеться у відкритому листі Корнієнка до Генерального прокурора України Віталія Яреми.

Як стверджує Корнієнко, він проводив розслідування за зверненням вчителя фізики середньої школи Тетяни Заячук, що повідомила про факти шахрайства, вчинені відносно неї Людмилою Луць. Зокрема, що Луць за допомогою адвоката Тараса Яцуляка, використовуючи свої зв’язки у судових органах, здійснюючи тривалий час на Заячук та її сім'ю морально-психологічний тиск, намагається за безцінь заволодіти майном вчительки – квартирою  у центрі Львова: у будинку №10 по вулиці Ференца Ліста. Це при тому, зауважує журналіст, що у цьому будинку родина Луць вже володіє житловими помешканнями у трьох рівнях (на 2, 3 та мансардних поверхах, загальною площею близько 300 кв. м.).

Журналіст, проводячи розслідування, звернувся до Луць по коментарі з приводу фактів, викладених у зверненні Заячук, проте жодних пояснень чи коментарів йому отримати не вдалося.

“Це попри те, що я неодноразово звертався до Луць (у тому числі з письмовими зверненнями) через кафедру теорії та філософії права, юридичний факультет, університет. Окрім того, мені не було наданого жодної відповіді на запити на отримання публічної інформації (не рахуючи надіслану на мою електронну пошту анонімну відписку, у якій мене попередили про  відповідальність за «збирання конфіденційної інформації про особу без її згоди»), - наголосив Корнієнко.

Журналіст повідомив, що єдине, що він отримав на свою адресу, це погрози від Луць: “Зателефонувавши на мій мобільний телефон, Луць у погрозливому тоні пообіцяла розібратися і зі мною і з правозахисним сайтом, який я редагую. Це за обставини, що на той момент за зверненням Заячук та за результатами журналістського розслідування я не опублікував ще жодного матеріалу чи інформації. При цьому кілька разів попередила про те, що я буду мати справу з її адвокатом (вочевидь, з Яцуляком) і “не вилізу із судів”.

Журналіст вважає, що такі дії вчинялися з метою залякування, примушування його припинити журналістське розслідування та відмовитися від поширення інформації про його результати. Тому він 13 жовтня 2014 року звернувся з заявою про злочин в прокуратуру Львівської області. У даному зверненні також були викладені матеріали розслідування.  

Однак, зауважує Корнієнко, дана заява, попри вимоги КПК України, не була зареєстрована в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. “У подальшому, як я згодом дізнався, її було скеровано в прокуратуру Галицького району, звідти – в Галицький райвідділ міліції. У кінцевому результаті мене викликав для надання пояснень старший дільничний інспектор даного райвідділу майор міліції Юрій Лісний… “, - розповів журналіст.

У зв’язку з вищевикладеним, враховуючи неналежне реагування на його заяву з боку прокуратури Львівської області Віктор Корнієнко звернувся до Генерального прокурора з проханням вжити заходів для об’єктивної перевірки фактів, з’ясованих в ході розслідування, а також щодо перешкоджання журналістській діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!