ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова НСТУ запевняє, що її наказ жодним чином не пов’язаний із цензурою

20.03.2017, 11:56

Тимчасово виконуюча обов’язки голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) Ганна Бичок пояснила, що її наказ про порядок розміщення інформації у ЗМІ регулює виключно питання організації господарської діяльності ПАТ “НСТУ” щодо її комерційної таємниці, та в жодному разі не встановлює обмежень та стандартів роботи журналістів телекомпанії. Про це Ганна Бичок повідомила сайту “Суспільне мовлення”.

За її словами, підписання наказу обумовлене кількома причинами, які жодним чином не пов’язані із цензурою. При цьому вона зазначила, що якщо у Наглядової Ради НСТУ – інше рішення, вона відмінить наказ

“Необхідність підписання наказу по НСТУ “Про порядок розміщення інформації у ЗМІ”  обумовлена кількома причинами, які жодним чином не пов’язані із цензурою. Перш за все, це нагадування працівникам НСТУ про вже існуючі норми, які відображено у Колективному договорі та умови якого розповсюджують свою дію на відносини між працівниками та адміністрацією ПАТ “НСТУ”, де встановлено, що будь-яка інформація про діяльність ПАТ “НСТУ” може поширюватися виключно за згодою керівника”, - сказала вона.

По-друге, за її словами, це нагадування про відповідальність Суспільного мовника за виконання умов щодо угод, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю. “Відповідно до Положення “Про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів)”, затвердженого наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, від 6 вересня 2001 року, передбачено право сторін зовнішньоекономічних контрактів встановлювати різного роду захисні застереження, в тому числі й щодо поширення інформації.

На даний момент до реалізації міжнародних проектів, які здійснює ПАТ “НСТУ”, залучено значну кількість працівників. Аби уникнути випадків поширення інформації, яка є комерційною таємницею, з метою надання актуальної та об’єктивної інформації, з метою виконання умов міжнародних договорів, видано Наказ “Про порядок розміщення інформації у ЗМІ” щодо діяльності ПАТ “НСТУ”, - пояснила Бичок.  

“Наголошую, що наказ регулює, виключно, питання організації господарської діяльності ПАТ НСТУ щодо її комерційної таємниці, та в жодному разі не встановлює обмежень та стандартів роботи журналістів телекомпанії.

Враховуючи, що внаслідок реорганізації, т.в.о. Голови Правління ПАТ “НСТУ” несе одноосібну відповідальність за  прийняття рішень та діяльність телекомпанії, за виключенням питань, віднесених до компетенції Наглядової ради, я не можу дозволити розхитувати човен, мушу втримати ситуацію та передати НСТУ новому керівнику у дієздатному стані. Якщо у Наглядової Ради – інше рішення, я відміню наказ, про який йдеться.

Суспільне мовлення в Україні – це дотримання усіх стандартів журналістської етики, свободи слова, принципів висвітлення інформації у демократичному суспільстві”, – заявила Ганна Бичок.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня т.в.о. голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Ганна Бичок видала наказ про порядок розміщення інформації в ЗМІ працівниками ПАТ “НСТУ”. Згідно з наказом, оприлюднення або розміщення будь-якої інформації (зокрема й інтерв'ю та/або коментарі) в ЗМІ може бути виключно за її погодженням.

Юрист ІМІ Роман Головенко пояснив, що даний наказ Ганни Бичок не є цензурою, але він виглядає неадекватним і тут треба давати оцінку Бичок як керівнику з її профпридатності.

Фото - UA:Перший

Liked the article?
Help us be even more cool!