ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хто впливає на ЗМІ Херсона?

27.04.2017, 17:29

Власниками ЗМІ є журналісти, комуністи та промисловці

Власники телеканалів

Більшість Херсонських телеканалів виконали норми закону щодо прозорості медіавласності, тому інформація про їхню структуру цілком доступна на їхніх же сайтах.

Власницею телеканалу “ВТВ+” (ТОВ “ТРК “ВТВ плюс”) є Тетяна Каменська. Вона є відомою в Херсоні журналісткою, а також входить до правління Всеукраїнської Асоціації телерадіомовників. В ефірі каналу вона також працює у ролі ведучої програм.

Схожа ситуація у каналу “Твій плюс” (ТОВ “Медіа Група Позитив”) - 100% частка належить заслуженій журналістці Ларисі Кравченко, яка також є гендиректоркою телеканалу.

Телеканал “ЯТБ” також засвідчує своїх власників, що збігається із державним реєстром юридичних осіб: Світлана Карриєва (34%), Ігор Краєвой та Олексій Івницький (по 33%). Ці імена не фігурують у структурах інших компаній та не вдалося знайти їхнього зв’язку із відомими політиками.

Телеканал “Крату”на своєму сайті не опублікував структуру власності чи інших даних про юридичну особу. Тому з реєстру мовників на сайті Нацради дізнаємося, що ліцензія на мовлення каналу видана ТОВ “Реал-Медіа”. Кінцевим бенефіціаром є Горловський В’ячеслав Захарович та Горловська Ніна Борисівна, а керівником підприємства - Горшенін Олександр Олексійович.

Редакція надала схему структури власності каналу на запит ІМІ. Згідно з цими даними, В’ячеслав Горловський має частку 32,43%, а решта - 67,57% належить ТОВ “Мото-Континент”. Учасниками істотної участі останнього, за даними держреєстру, є В’ячеслав та Ніна Горловські.

Тут можна простежити зв’язок із машинобудівним бізнесом. Ніна та В’ячеслав Горловські є кінцевими бенефіціарами ПКО “Концерн “Електромаш”, яке очолює Захар Горловський. А Олександр Горшенін є головою правління ПАТ “Машинобудiвний завод “Аметист”.

В’ячеслав Горловський у 2014 році балотувався до парламенту від партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”, але ця політсила не пройшла до парламенту. За даними бази posipaky.info,  В’ячеслав Горловський у IV-V скликаннях парламенту (2002-2007 рр.) був помічником на громадських засадах народного депутата від КПУ Ігора Алєксєєва, а в V-VI скликаннях людина з таким ПІБ значиться помічником на громадських засадах у В’ячеслава Кириленка (“Наша Україна”, “Батьківщина”).

Комуністи

Канал Херсон+”, відповідно до оприлюднених на своєму сайті даних, на 51% належить Шаламаю Івану Дмитровичу. За інформацією ІМІ, Іван Дмитрович нещодавно помер, і наразі невідомо, кому належатиме його частка. Також по 24,5% мають Косюк Володимир Васильович та Череднюк Андрій В’ячеславович. За даними реєстру юросіб, до числа засновників каналу належить екс-нардеп від КПУ, а нині представниця “Союзу лівих сил” у Херсоні Катерина Самойлик. Як відомо, лідером партії є одіозний Василь Волга.

Іван Шаламай, як і Катерина Самойлик, на місцевих виборах 2015 року балотувався від “Союзу лівих сил” до рад різних рівнів на Херсонщині, але мандатів не отримав.

Катерина Самойлик, а також родина її однопартійця Сергія Осолодкіна є засновниками радіо “АКС”​. Згідно з реєстром юросіб, телерадіокомпанія “АКС” заснована ТОВ “Фірма “Студія-А” та Катериною Самойлик. Керівником вказана Ганна Осолодкіна. ”ТОВ Фірма “Студія-А”, у свою чергу, заснована Ганною та Сергієм Осолодкіними й Іваном Бутенком.

У вересні 2016 року Нацрада оголосила попередження радіо “АКС” після перевірки за зверненням представника Меджлісу Ібрагіма Сулейманова:…Оскільки 25.04.2016 зафіксовано трансляцію передачі “Відкритий мікрофон”, в якій висловлювання ведучого містять інформацію, що в умовах інформаційної війни може бути використана для розпалювання національної ворожнечі”.

Державні та комунальні ЗМІ

Ще одне місцеве радіо на Херсонщині - “Таврія” є філією Національного суспільного телебачення України, так само як і обласний канал “Скіфія”. Відповідно, обидва мовника є власністю держави.

В області виходить одна комунальна газета - “Наддніпрянська правда”. Наразі вона перебуває у процесі роздержавлення. Відповідно до реєстру юросіб, КП “Редакція газети “Наддніпрянська правда” перебуває у стані припинення. Наразі у засновниках вказані Херсонська обласна рада та трудовий колектив у складі 14 осіб, керівником (ліквідатором) - головний редактор видання Ігор Рева. Рішення про вихід зі складу засновників Херсонська облрада ухвалила 12 серпня 2016 року.

Преса

Найтиражнішою газетою регіону є “Гривна”. Також видання має суботній випуск “Гривна СВ”. Засновником газети є редакція як юридична особа. Кінцевим бенефіціаром приватної фірми “Редакція газети “Гривна” є Ганна Пастух. Як повідомив регіональний представник ІМІ, видавцем газети є ПП “Компроміс Медіа”, що належить Наталії та Михайлу Новицьким. Подружжя також володіє ПАТ “Херсонська міська друкарня”.

У реєстрі друкованих ЗМІ міститься два записи щодо реєстрації газети “Вгору”, втім на сайті видання вказано, що газета заснована Херсонською міською асоціацією журналістів “Південь” та Херсонським обласним Фондом милосердя і здоров’я для розвитку громадянського суспільства у Херсонській області. Керівником і співзасновницею фонду є головна редакторка видання, правозахисниця Алла Тютюнник. Засновниками асоціації журналістів “Південь” також є Алла Тютюнник, її чоловік Леонід Бондарчук та Олена Афанасьєва.

Видавцем та засновником газети “Новий день” є ТОВ “Редакція газети “Новий день”. Її кінцевим власником є Анатолій Жупина - головний редактор видання. Цю інформацію в редакції підтвердили на запит ІМІ.

З відкритих джерел відомо, що Анатолій Жупина - депутат Херсонської облради (1998-2002 рр.), з 2006 - голова постійної депутатської комісії облради з питань гласності, зв’язків зі ЗМІ, партіями і громадськими організаціями. На місцевих виборах знову балотувався від партії “Відродження”, але до складу ради не потрапив.

Онлайн-видання

На запит ІМІ про своїх власників добровільно розповіли чотири херсонські сайти “Херсонці”, “Мост”, “Сайт міста Херсона 0552” та “Самиздат”.

ІА “Херсонці” (khersonci.com.ua) засноване однойменною громадською організацією. Очолює ГО Альона Ротова. У 2015 році вона балотувалася до Херсонської обласної та міської рад від партії “Наш край”. Але видання асоціюють із його головним редактором Володимиром Мостовим. Як зазначає регіональний представник ІМІ, Мостовий був радником голови Херсонської облради Володимира Демьохіна (2006-2010 рр., “Партія регіонів”).

Видання “Мост” (most.ks.ua) засноване журналістами Сергієм Нікітенком та Катериною Гандзюк, які є його власниками. Нині Гандзюк є керуючою справами виконкому Херсонської міської ради.

Cайт міста Херсона 0552 (0552.ua) належить до всеукраїнської мережі CitySites, якою керує Євген Явтушенко, а володіє підприємець з Маріуполя Федір Жуков. На запит ІМІ в херсонській редакції уточнили, що регіональним керівником проекту є Ірина Саліхова, а головним редактором - Ольга Самойленко.

Сайт “Самиздат” (samizdat.ks.ua) створено ГО “Асоціація політичної та розслідувальної журналістки”. Засновниками ГО є Ірина Домащенко та Артем Сопов. Ці дані містяться у відкритих реєстрах та у відповіді редакції на запит ІМІ.

Миколаївський центр журналістських розслідувань називає власником сайту “Херсон Онлайн” (khersonline.net) Свєтозара Дорофєєва. На самому ж ресурсі Дорофєєва позначають головним редактором.

Сайт “Херсонські вісті” (visti.ks.ua) є офіційно зареєстрованим друкованим ЗМІ. Його засновником вказано громадську організацію “Редакція інтернет видання “Херсонські Вісті”. Засновником і кінцевим бенефіціаром зазначений Ігор Трубаєв. У відкритих реєстрах він є співзасновником і кінцевим власником ТОВ “Нью діджитал медіа” (рекламне агентство) та керівником ТОВ “Южноукраинский медиахолдинг” (інформагентство). Крім того, він вказаний керівником ГО “Союз комуністичної молоді Херсона”. Організації перебуває у стані припинення з 30 жовтня 2016 року.

“Раніше фінансування сайту visti.ks.ua приписували депутату міської ради VІ скликання, голові земельної комісії Тетяні Варущик. Редакція і прес­центр видання довгий час знаходилась у офісному приміщенні заводу, що належить Командитному товариству “Приватне підприємство “В.А.Т. Компанія Дніпро і компанія”. Кінцевими власниками цього підприємства є Андрій та Тетяна Варущик. Після місцевих виборів з'явилася інформація про те, що сайт придбав депутат обласної ради, голова обласної організації партії “Наш край” Віталій Булюк. Саме через нього один з депутатів, з яким ми розмовляли на цю тему, знімав з сайту невигідні для себе матеріали”, - повідомляв у своїй статті регіональний представник ІМІ Сергій Нікітенко.

Сайт “Південна інформаційна компанія” (pik.ua) офіційно належить Дмитру Ємельянову. Херсонські журналісти пов’язують сайт із бізнесменом, екс-нардепом від УДАРу Андрієм Путіловим. Родина Путілових володіє ТОВ “Механічний завод”, заступником генерального директора якого є Дмитро Ємельянов.

Сайт “Херсон.Нет” (kherson.net.ua) пов’язують із головною редакторкою цього ресурсу Євгенієюю Попенко. У 2015 році вона балотувалася до місцевої ради від партії “Соціалісти”. У реєстрі судових рішень міститься така інформація: “Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що 01.09.2015р. між ТОВ “Флінк Україна” (виконавець) та ТОВ “ДМС-Україна” (замовник) було укладено договір надання рекламних послуг, згідно умов якого ТОВ “Флінк-Україна” є власником інтернет-сайту http://kherson.net.ua” (Дніпровський суд Херсона, ухвала від 24 лютого 2016 року у справі щодо про захисту честі, гідності та ділової репутації; у реєстрі відсутнє рішення у справі).

“Флінк-Україна” (kherson.net.ua) - автотранспортна фірма - кінцевий власник якої Станіслав Самборський. Він також значиться засновником і власником ТОВ “Херсонгідромаш”.

Сайт “Херсонщина за день” (ksza.ks.ua) заснований журналісткою та редакторкою Тетяною Дергачовою. Як встановив регіональний представник ІМІ, “сайт отримує гроші з бюджету на висвітлення діяльності Херсонської облдержадміністрації. Договори укладають з ФОП Дергачова Т.А”.

Сайт “Таврія 24” пов’язують із активістом та журналістом Ростиславом Супруновим. За мотивами його дописів у “Фейсбуці” часто з’являються новини на цьому сайті. Супрунов є радником голови Херсонської ОДА.

 

Підготовано Зоєю Красовською, Інститут масової інформації

Матеріал підготовано за підтримки Української ініціативи з підвищення впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
 
Liked the article?
Help us be even more cool!