ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звіт з моніторингу журналістських стандартів. Січень 2012 року

08.02.2012, 06:12
Найвищий бал за дотримання журналістських стандартів у січня 2012 року отримав журнал «Корреспондент». Видання отримало 5,56 бала з 6-ти можливих, - про це свідчать результати моніторингу журналістських стандартів у друкованій пресі, що проводиться ІМІ.

Найгірші показники другий місяць поспіль показала газета «Факты», яка отримала 4,93 бали.

У січні з шести журналістських стандартів (баланс думок, оперативність, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність та повнота представлених фактів) найчастіше порушувались баланс думок та достовірність.

«Сегодня»: За дотримання журналістських стандартів газета отримала 5,35 бала з 6-ти можливих. Найчастіше в газеті не дотримано стандарти відокремлення фактів від коментарів та достовірності, зокрема у газеті часто не названі імена експертів, на яких посилаються. 59% суспільно важливих матеріалів у газеті написані з дотриманням усіх журналістських стандартів. Проте у газеті черговий раз зафіксовано найвищий рівень неналежного маркування, 12 замовних матеріали у газеті надруковані під різними рубриками, такими як «Официально», «Новости компаний», «PR». У вихідних даних газети ці рубрики відзначені як такі, де матеріали друкуються на правах реклами ( інформація про це вміщена у вихідних даних газети дуже дрібним шрифтом). У січні з таких матеріалів варто відмітити два матеріали: «От Попова потребовали реконструкции «Аварийных трущоб», це комерційний замовний матеріал, в якому лобіюються комерційні інтереси забудовника «ІБГ», якому ухвалою суду заборонено здійснювати будівельні роботи у буферній зоні НЗ «Софія Київська». Другий матеріал - «Скандал с Гавриловскими курчатами приобретает международный масштаб», що є чорним «PR» проти «Гаврилівських курчат».
«Факты»: У цьому місяці знову стала виданням, в якому найчастіше порушуються журналістські стандарти. Газета отримала 4,93 бали з 6-ти можливих. Лише 20% матеріалів у виданні написано з дотриманням всіх журналістських стандартів. Також газета відзначається найнижчим рівнем суспільно важливих матеріалів.
Газета також стали лідером із розміщення матеріалів з ознаками прихованої реклами. У січні моніторингом було виявлено 10 таких матеріалів, 50% з яких мали політичний характер і які можна розцінювати як політичну рекламу. Найчастіше «джинсові» матеріали стосувалися діяльності Наталії Королевської та Арсенія Яценюка. Наприклад: «Арсений Яценюк: «Хотим изменений. Эти изменения можна провести только тогда, когда мы вместе и когда у нас есть цель. Наша цель – счастливая Украина», «Наталия Королевская: «Мы не позволим украсть наше будущее и не дадим отобрать нашу страну», «Наталия Королевская: «Европейские лидеры дали четкий сигнал нынешней власти: экономическое сотрудничество и, соответственно, инвестиционная привлекательности Украины напрямую зависят от судьбы Юлии Тимошенко».
«Український тиждень»: У січні тижневик отримав 5, 1 бала. Найчастіше у журналі порушено стандарт достовірності (посилання на джерела), тобто не названі експерти. Ні «джинси», ні неналежного маркування у січні не виявлено.
«Корреспондент»: Видання посіло перше місце по дотриманню журналістських стандартів і отримало 5,56 бала з 6 можливих. 56% матеріалів написані з дотримання всіх стандартів.
«Коментарі»: Тижневик отримав 5,09 бали за дотримання журналістських стандартів і таким чином посів передостаннє місце. Лише 18% суспільно - важливих матеріалів написані з дотриманням всіх журналістських стандартів. Проте ні «джинси», ні неналежного маркування у січні у видані не виявлено.
 
IMI
 
Liked the article?
Help us be even more cool!