ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зникла кримінальна справа проти журналіста Віктора Андрєєва, а статус обвинуваченого залишився

14.12.2012, 05:03

Зникла кримінальна справа стосовно президента громадської організації «Агентство журналістських досліджень» Віктора Андрєєва, який звинувачувався в дачі неправдивих свідчень. А статус обвинуваченого та запобіжний захід у вигляді «підписки про невиїзд» у журналіста залишилися. Про це у своїй статті пише Максим Шпаченко, опублікованій на сайті "Ні Корупції!".

Автор нагадав, що 21 грудня 2011 року Андрєєва заарештували і помістили в ізолятор тимчасового утримання. Офіційною причиною арешту було пред'явлене обвинувачення в дачі неправдивих свідчень Віктором Андрєєвим в суді.

Як пише автор, Андрєєв проходив свідком по одній кримінальній справі, де його знайомий Владислав Шевченко звинувачувався у розбійному нападі. У суді Андрєєв повідомив, що "в той день, незадовго до того, як було скоєно злочин, він бачив Владислава Шевченка, а тому той не міг фізично встигнути зробити все те, що йому інкримінується". Справа перебувала на розгляді у судді Голосіївського районного суду Наталії Дмитрук. Проблема, як пише автор, з'явилася тоді, коли захист Шевченко заявив про те, що подаватиме апеляційну скаргу, а вже там вирок, напевно б, скасували і в судді виникли б проблеми.

Як пише автор статті, старший слідчий Голосіївської прокуратури Володимир Кошірец і стажист Яблонський запропонували Віктору Андрєєву відмовитися від адвоката і зізнатися в злочині, якого він не скоював. В іншому випадку - йому буде обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО. Андрєєв підписав заяву про відмову від адвоката, але визнавати себе винним - відмовився. У покарання Володимир Кошірец разом з прокурором Голосіївського району Олександром Мельничуком підготував подання до суду про обрання Андрєєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Після 5 днів фізичного та психологічного тиску Андрєєв зізнався у скоєнні злочину, передбаченого ст. 384 ч. 2 (завідомо неправдиві показання), очікуючи, що його випустять на волю. Однак прокуратура внесла подання про взяття під варту, але після галасу в ЗМІ воно було успішно відхилено суддею Наталею Антоновою та Віктор Андрєєв вийшов на свободу. Саме свобода дала йому можливість відмовитися від своїх свідчень і заявити про тиск на нього з боку співробітників прокуратури, йдеться у статті.

12 червня 2012 Голосіївський районний суд відправив кримінальну справу стосовно Віктора Андрєєва на додаткове розслідування в Голосіївську районну прокуратуру, "але там кажуть, що цієї справи у них немає".

"Минуло вже півроку, а це означає, що прокуратура повинна була продовжувати терміни досудового слідства, відправляти справу до суду або закривати цю кримінальну справу. Але вона неначе випарувалася. А статус обвинуваченого та запобіжний захід у вигляді «підписки про невиїзд» залишилися. Справи немає, а 7 днів в ізоляторі були і за це ніхто не хоче відповідати. Заява Віктора Андрєєва про вчинений злочин (в частині фізичного та психологічного тиску на нього) теж загубилися. Зате на своїх місцях залишилися прокурор району Олександр Мельничук та старший слідчий Володимир Кошірец. Їм тільки залишається робити вигляд, що нічого вищеописаного ніколи не було", - пише автор статті.

Liked the article?
Help us be even more cool!