ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Кременчука закликали міського голову не перешкоджати їхній діяльності

24.09.2020, 14:06
Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Журналісти міста Кременчука (Полтавська область) заявили про обмеження доступу на заходи за участю міського голови Віталія Малецького та закликали його припинити таку практику.

Про це йдеться в заяві від 24 вересня, яку підписали головна редакторка ТРК “Візит” Анна Плаксій, головна редакторка “Кременчуцького телеграфу” Леся Лазоренко, головний редактор “Кременчуцької газети” Олег Булашев, головний редактор “Програми плюс” Олександр Курилов та головна редакторка “Думки” Ольга Очеретяна, повідомляє “Кременчуцька газета”.

“Ми, журналісти НЕкомунальних, а відтак – НЕпідконтрольних керівництву міста ЗМІ, змушені заявити: міський голова Кременчука Віталій Малецький, маючи в розпорядженні пресслужбу, останнім часом припинив відкрито оголошувати про заплановані й позапланові масові та оперативні заходи, гідні уваги громадськості міста, і перестав запрошувати незалежні ЗМІ до висвітлення важливих подій, про які має знати населення Кременчука”, – йдеться в заяві.

Автори звернення зазначають, що “під виглядом карантину”, який оголошено 12 березня, журналістам некомунальних ЗМІ обмежили доступ до будівлі Кременчуцької міської ради. Вони нагадали, що Малецький навіть зробив спробу не допустити ЗМІ на сесію Кременчуцької міськради, але журналісти тоді відстояли свої права. 

“Проте доступ на інші заходи залишається обмеженим для ЗМІ. Водночас практично всі події за участю В. Малецького кожного дня висвітлюють комунальні журналісти з комунальної телекомпанії”, – йдеться в заяві.

Так, у заяві зазначається, що виключно комунальні журналісти висвітлювали такі заходи: зустріч міського голови Кременчука з послом Індонезії; привітання зі 100-річчям ювілярки Гені Малкіної; інспектування мікрорайону Лашки.

“Про жоден з цих заходів пресслужба міського голови жодним чином не повідомила інших, непровладних журналістів, тим самим монополізуючи інформаційний простір  і  порушуючи тим самим вимоги ст. 7 Закону України “Про інформацію”, відповідно до якого держава гарантує всім суб'єктам інформаційних відносин рівні права і можливості доступу до інформації”, – йдеться в заяві.

Редактори кременчуцьких ЗМІ нагадують представникам місцевої влади про рівні права журналістів і необхідність дотримуватися чинного законодавства.

“Ми засуджуємо будь-які спроби обмеження свободи слова, що підпадають під ознаки кримінального правопорушення. Сподіваємося, що міський голова Кременчука Віталій Малецький дослухається до когорти журналістів і перестане перешкоджати їх роботі. Така поведінка влади є абсолютно неприпустимою і небезпечною, особливо під  час передвиборчої кампанії, і не має нічого спільного з демократичними цінностями держави”, – йдеться у зверненні.

Як повідомляв ІМІ, 16 квітня журналісти міста Кременчука закликали міського голову Віталія Малецького не обмежувати доступу до сесії міської ради, яка має відбутися 23 квітня на стадіоні "Кремінь-Арена ім. Олега Бабаєва". 

Звернення стало реакцією на заяву міського голови, яку він зробив 15 квітня під час засідання штабу з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації. Він мотивував намір не пустити журналістів на сесію заходами безпеки під час карантину.

21 квітня міський голова Кременчука Віталій Малецький повідомив,  що планує провести засідання сесії міської ради без доступу для медіа, в режимі відеоконференції.

23 квітня журналістів Кременчука таки пустили на засідання сесії міської ради. Міська влада, реагуючи на звернення редакторів більшості ЗМІ міста, вирішила допустити журналістів на другий поверх сесійної зали в так звану ложу преси, щоб спостерігати за перебігом сесії.

Liked the article?
Help us be even more cool!