ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Заступник міністра МінТОТ намагався вигнати журналіста з засідання комісії, яку він очолює - Центр інформації про права людини

08.11.2018, 14:56
Фото - humanrights.org.ua

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій (МінТОТ) Юсуф Куркчі намагався вигнати журналіста Центру інформації про права людини Миколу Іващенка із засідання комісії з розподілу допомоги незаконно ув’язненим громадянам України на тимчасово окупованих територіях та/або в Росії. Про це повідомляється на сайті Центру інформації про права людини.

Інцидент стався 7 листопада в будівлі міністерства. Очільнику комісії доповіли, що в залі присутній журналіст Центру інформації про права людини Микола Іващенко, і Куркчі почав вимагати, аби журналіст пішов, мотивуючи тим, що засідання проходитиме в закритому режимі.

На запитання журналіста про причини закритого режиму Юсуф Куркчі відповів, що оскільки він очолює комісію, то до його повноважень входить вирішувати, чи буде засідання відкритим, чи закритим.

Не почувши посилання на норму закону, журналіст вирішив залишитися в залі. У свою чергу Куркчі розпорядився викликати охорону та “скласти акт про те, що журналіст заважає роботі комісії”. Микола Іващенко у відповідь викликав поліцію. Протягом п'яти хвилин охорона вимагала, аби журналіст залишив приміщення.

Менеджерка з адвокації Центру інформації про права людини Альона Луньова назвала обґрунтування для закриття засідань комісії таким, що суперечить здоровому глузду, і нагадала, що, відповідно до п. 5 ст. 6 Закону “Про доступ до публічної інформації”, не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження, зокрема, бюджетними коштами, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

“2 листопада МінТОТ запросило громадські організації і Юсуф Куркчі повідомив про 70 отримувачів допомоги. Від кого закривати ці відомості? Росія і так знає, яких українців вона репресує. Для мене таке обґрунтування виглядає неправдоподібним. Ніхто не каже про розголошення рахунків, але кому і за якими критеріями розподілили 100 мільйонів гривень, зацікавлені громадські організації мають знати, тим більше що за положенням засідання комісії не є закритими. Така ситуація свідчить, що МінТОТ через можливу критику громадськості не хоче комунікувати”, – сказала вона.

У Печерському управлінні поліції ГУНП Києва прийняли заяву журналіста про перешкоджання його професійним обов’язкам.

Liked the article?
Help us be even more cool!