ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закриття засідань уряду від преси є згортанням відкритості та прозорості органів влади – юрист ІМІ

02.09.2019, 15:50
Фото – business-varta.com

Недопуск журналістів на засідання Кабінету Міністрів є порушенням вимог чинного законодавства України про інформацію і свідчить про згортання принципів відкритості і прозорості діяльності органів державної влади в Україні.  

Про це сказав юрист ІМІ Алі Сафаров, коментуючи повідомлення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука про зміни формату проведення засідань уряду, згідно з якими від журналістів закривають засідання.

Юрист нагадав, що, відповідно до частини першої статті 3 Закону “Про Кабінет Міністрів України”, діяльність Кабміну ґрунтується на принципах верховенства права, законності, поділу державної влади, безперервності, колегіальності, солідарної відповідальності, відкритості та прозорості. А стаття 25 Закону України “Про інформацію” передбачає право журналіста відвідувати відкриті заходи органів державної влади, робити записи, зокрема фото- і відеозаписи тощо. 

“Зрозуміло, що в умовах воюючої країни на засіданнях Кабміну можуть розглядатися питання, які мають обмежений доступ, – тоді таке засідання буде закритим у тій частині, де розглядаються питання з обмеженим доступом. Але за загальним правилом, визначеним у частині другій статті 20 Закону України “Про інформацію”, вся інформація є відкритою, окрім спеціально визначених законом випадків. Повне закриття всіх засідань уряду не відповідає загальним принципам свободи слова, відкритості і прозорості діяльності органів державної влади, як це передбачено Конституцією і законами України”, – зазначив Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 2 вересня на першому засіданні Кабміну Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що змінює формат проведення засідань уряду, відтепер на них не будуть присутні журналісти. Міністри спілкуватимуться з пресою після засідання уряду.

Liked the article?
Help us be even more cool!