ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Законопроект про захист журналістських джерел зник з порядку денного ВР (Оновлено)

06.02.2012, 07:10
Сьогодні, 7 лютого, на засіданні Верховна Рада України не було розгляното проект закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації)», оскількі він зник з порядку денного.
 
Про це повідомив ІМІ народний депутат Андрій Павловський.
 
Даний законопроект передбачає, що журналісти не можуть бути допитані як свідки з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності. Також ускладнюється процедура отримання дозволу на обшук або виїмку в журналіста або редакції – лише за постановою апеляційного суду на підставі подання прокурора області. Зараз згідно з нормами КПК в окремих випадках обшук в житлі і виїмка може бути проведено і без постанови суду.
 
Парламентські комітети з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та свободи слова й інформації розглянули законопроект і рекомендували прийняти його в першому читанні за основу.

Автор законопроекту, народний депутат Андрій Павловський (БЮТ-Б) вважає дуже важливим факт підтримки проекту профільними комітетами. За його інформацією, депутати з фракції Партії регіонів схвально висловлювалися з приводу даної законодавчої ініціативи.

Комітет з питань європейської інтеграції визнав законопроект таким, що не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням України.

Як зазначає медіа-юрист ІМІ Роман Головенко, Європейський суд з прав людини у вересні 2010 року в своєму рішенні вказав на те, що обмеження права журналіста на захист його джерел має бути санкціоноване лише судом.
 
Зазначимо, що Головним науково-експертним управління Апарату ВР даний законопроект було рекомендувало повернути авторам на доопрацювання.



ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!