ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За три місяці поліція направила до суду 6 справ щодо порушень прав журналістів

05.04.2017, 16:04

За перший квартал 2017 року правоохоронці скерували до суду 6 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних відносно журналістів. Такі дані ІМІ надала Національна поліція України.

Зокрема, до суду скеровано п’ять кримінальних проваджень  з обвинувальним актом за ч.1 та ч.3 статті 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та одне провадження за ч.2 статті 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

Кримінальні правопорушення стосовно журналістів, згідно з інформацією поліції, сталися у Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській та Черкаській областях.

Зокрема, кримінальні провадження направлені до суду у таких випадках:

  1. 19.12.2016 маючи умисел на перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, у вигляді недопущення поширення інформації, знаходячись у робочий час, на робочому місці в службовому кабінеті міського голови Дніпрорудненської міської ради, заздалегідь знаючи, що потерпілий Павлюк В.В. є журналістом, який працює на посаді журналіста Інформаційного агентства “IPnews”, та який на той момент збирав інформацію щодо роботи комунального унітарного підприємства “Наш дім”, підпорядкованого Дніпрорудненській міській раді, діючи з використанням свого службового становища, з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста Павлюка В.В., підійшов до столу, на який Павлюк В.В. попередньо поставив належну йому увімкнену відеокамеру “Panasonic” з метою фіксації їхньої розмови. гр. К.  узяв увімкнену відеокамеру “Panasonic” Павлюка В.В. та з метою недопущення здійснення журналістом відеофіксації зібраної інформації, виніс її із приміщення свого кабінету до приймальні, де її залишив чим унеможливив використання та поширення зібраної інформації, що в подальшому призвело до неможливості її використання та поширення Павлюком В.В.

  2. 28.04.2015 гр.П у селі Лісники (Київська обл.) пошкодив, після чого відібрав у знімальної групи телеканалу ЗІК відеокамеру марки “SONY” та автомобільний відео реєстратор, після чого з місця вчинення злочину зник.

  3. 28.10.2016 до Києво-Святошинського ВП ГУНП в Київській області надійшло повідомлення щодо надання медичної допомоги журналісту “Інформ агентства стоп корупція” Янцену Павлу Юрійовичу з приводу завдання йому гр. Ч тілесних ушкоджень у вигляді перелому кісток носа, забою м’яких тканин лобної частини голови у зв’язку із проведення ним журналістського розслідування.

  4. 25.05.2014 до Корабельного РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області звернулась Бєлова Наталія Володимирівна щодо вжиття заходів до гр.Б, який, знаходячись за адресою: м. Миколаїв, вул. Попеля, на виборчій дільниці №4800800, 25.05.2014 близько 20:30 перешкоджав її журналістській діяльності, наносячи удари по фотокамері.

  5. 29.01.2016 Жаріков О.В., здійснюючи свою професійну журналістську діяльність, прибув на чергову сесію Дальницької сільської ради (Одеська область). Однак, увійшовши до приміщення сільської ради, де мало відбуватися засідання, йому почали чинити опір та перешкоджати у здійсненні журналістської діяльності юрист Дальницької сільської ради  та ще 2 депутати. В результаті виникнувшого конфлікту до Жарікова О.В. з боку посадових осіб Дальницької сільської ради застосовано фізичне насильство, а саме: неодноразові штовхання в спину та викручування правої руки, а також відібрано камеру марки “Соні” зі штативом.

  6. 21 грудня 2016 року до Чигиринського відділення поліції надійшла заява від редактора газети “Чигиринські вісті” Лебеденко Наталії Іванівни, 04.08.1963 року народження, жительки с. Галаганівка, Чигиринського району, Черкаської області, в якій вона просить провести розслідування за фактом перешкоджання законній професійній діяльності її як журналіста групою осіб, біля приміщення Чигиринського районного суду (м. Чигирин), що мало місце 20 грудня 2016 року, в результаті чого було порушено право Лебеденко Н.І. , як журналіста.

Як повідомляв ІМІ, протягом 2016 року правоохоронні органи з урахуванням минулих років направили до суду 31 обвинувальний акт щодо злочинів, скоєних відносно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!