ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За перше півріччя 2014 року в Україні сталося 249 нападів на журналістів — ІМІ

08.07.2014, 16:02

За перше півріччя 2014 в Україні сталося 249 випадків побиттів та нападів на представників ЗМІ, 6 журналістів загинуло, 55 побували в заручниках або незаконно утримувались в Криму та на сході України. Такими є дані щомісячного дослідження Барометр свободи слова, який веде Інститут масової інформації.

Крім того, ІМІ зафіксував 101 факт перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 113 випадків цензури.

Для порівняння, за весь 2013 рік було зафіксовано 97 побиттів (у 2,5 рази менше ніж за перше півріччя 2014-го), 129 перешкоджань та 62 факти цензури.

Експерти ІМІ за ці 6 місяців також зафіксували 50 випадків погроз та залякувань журналістів, а також викрадення або незаконне утримання 55-ти журналістів (у Криму та на сході України).

Щонайменше 24 журналісти через тиск і погрози були змушені покинути домівки та переїхати з сім’ями в безпечніше місце проживання. Хоча, за даними ІМІ, таких випадків є більше, але оскільки вони не стали публічними, то не увійшли до моніторингу.

Вперше за останні роки зафіксовано загибель журналістів під час виконання професійних обов’язків. Зокрема, з початку року загинуло шестеро працівників ЗМІ, серед яких журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій, італійський фоторепортер Андреа Роккелі та його перекладач росіянин Андрій Міронов, кореспондент ВГТРК (Росія) Ігор Корнелюк та відеоінженер ВГТРК (Росія) Антон Волошин, а також оператор «Первого канала» (Росія) Анатолій Клян.

Експерти ІМІ зазначають, що більшість порушень була зафіксована у Криму та на Сході України через сепаратистські настрої та дії терористів.

«Фізична агресія, спрямована на журналістів та працівників ЗМІ, на сьогодні є одним із основних викликів, які стоять перед медіа-спільнотою. У той же час, виклик стоїть і перед новою владою  розслідувати всі ці справи і покарати агресорів. Подолання безкарності за напади на журналістів і захист права суспільства на інформацію має стати одним із головних питань на порядку денному нового Президента», — заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Детальніше з усіма фактами, зафіксованими у Барометрі свободи слова, можна ознайомитись на сайті ІМІ.

 

ДовідкаІнститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Фото http://eastbook.eu/

Liked the article?
Help us be even more cool!