ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За 10 місяців 2013 року в Україні зафіксовано 74 випадки нападів і погроз журналістам, та 115 перешкоджань - ІМІ

04.11.2013, 15:30

За 10 місяців 2013 року Інститут масової інформації зафіксував 74 випадки нападів та погроз журналістам, 115 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 40 випадків цензури, та 39 випадків політичного та економічного тиску. Про це свідчать результати моніторингу свободи слова, який проводиться Інститутом масової інформації.

Зокрема, у жовтні було зафіксовано 15 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 5 випадків погроз та залякувань (порівняно із вереснем – 4) та 5 випадків побиттів та нападів на журналістів (порівняно з вереснем – 4). Крім того, у жовтні також відбулося зростання випадків цензури – 3 (у вересні — 1). Дещо зменшився політичний тиск – 3 (у вересні – 5, серпень – 4).

 

Найбільш резонансними порушеннями свободи слова у жовтні стали кіберзлочини проти журналістів та громадських активістів. За даними ІМІ, масові фішингові атаки на електронні скриньки відомих журналістів та громадських активістів та злами їхніх електронних акаунтів розпочалися з початку вересня. Зокрема, вузькому колу журналістів та громадських активістів почали розсилати листи з повідомленням про «знайдені флешку», яку нібито журналісти залишили після прес-конференції, про нові журналістські розслідування тощо, що свідчить про те, що метою фішингових атак була чітко визначена цільова аудиторія.

Безпрецедентним випадком тиску у жовтні став злам домашнього комп’ютера виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, після чого її файли та особисту переписку у спотвореному вигляді було викладено в інтернеті.

Серед випадків побиття цього місяця «відзначились» співробітники міліції, спецпідрозділу «Беркут», молодики спортивної статури, так звані «тітушки», які нападали і застосовували фізичну силу стосовно журналістів. Так, в Києві під час акції опозиції під Київрадою постраждав оператор знімальної групи "1+1", якого молодик спортивної статури вдарив ліктем у живіт, коли той працювали у натовпі протестувальників. Крім того, у столиці на Європейській площі майор міліції скинув журналіста “Нового регіону” Сергія Рульова з парапету, з якого той знімав концерт, організований Партією регіонів.

Переважна більшість випадків перешкоджання у вересні стосувалася недопуску журналістів на ті чи інші заходи, та заборони чиновників вести відео- чи фотозйомку. Наприклад, у Тернополі журналістів вигнали з виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку під керівництвом голови комітету Бориса Колесникова, яке проходило в приміщенні Тернопільського національного економічного університету. “Представники місцевих та всеукраїнських ЗМІ через наполягання керівника прес-служби ОДА Володимира Леха були змушені покинути зал засідання, що розцінюємо як грубе перешкоджання у здійсненні журналістської діяльності. Тим паче, що робота транспортного комітету була відкритою, що підтвердив на брифінгу голова транспортного комітету, народний депутат Борис Колєсніков”, - йдеться у заяві.

Як і раніше, невідомі намагаються всіляко перешкоджати показу документального альманаху "Відкритий доступ". У Трускавці зірвали показ "Відкритого доступу", вимкнувши світло і "замінувавши" приміщення. У Сумах також зірвали показ "Відкритого доступу", а організаторів звинуватили у провокаціях і у нападі на офіс сумського осередку Партії регіонів.

Повний Барометр свободи слова за жовтень 2013 року можна прочитати тут.

Методологія моніторингу викладена тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!