ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

З початку року ІМІ зафіксував в Україні 224 порушення прав журналістів (інфографіка)

16.09.2015, 14:46

За вісім місяців цього року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував 224 факти порушень прав журналістів. Про це Радіо Свобода повідомила експертка ІМІ Ірина Чулівська.

«Порівняно з 2014 роком за вісім місяців цього року у нас учетверо менше порушень. Здавалося б, що ситуація покращилася, але насправді вона була поганою і критичною минулого року. І якщо брати цю цифру 224 порушення, то виходить, майже щодня в Україні перешкоджають, б’ють, або погрожують якомусь журналісту чи представнику ЗМІ», – заявила Чулівська.

За її словами, серед усіх випадків побиття, залякування, нападів і тиску на журналістів через їхню професійну до суду дійшли і були розслідувані, зокрема Генпрокуратурою, лише 3 справи.

Найчастіше, зазначила експертка, українські журналісти стають об’єктом фізичних посягань з боку учасників ДТП, мітингувальників, іноді – суддів, депутатів, міліціонерів.

Як зауважила Чулівська, найбільш ризикованим місцем для роботи українських журналістів нині є Крим і Донбас.

«У нас найгарячішою точкою насправді зараз є Крим для журналістів, там зараз найбільше ризиків для роботи українських журналістів. Просто в зоні АТО, де територія вже окупована, українських журналістів вкрай мало. Тому за цей рік зафіксовано 22 порушення щодо українських журналістів саме на окупованій території просто тому, що там українських журналістів майже немає», – заявила Чулівська.

За роки Незалежності в Україні під час або через виконання своїх професійних обов’язків загинуло 64 журналісти.

Нагадаємо, 16 вересня в 15-ті роковини зникнення Георгія Гонгадзе в Україні журналісти вшановують пам’ять загиблих колег.

16 вересня українські журналісти і представники медіаорганізацій закликали владу розслідувати напади на журналістів та вжити рішучих заходів для подолання безкарності у злочинах проти журналістів. Також вони закликали зробити все необхідне для встановлення замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе і покарати усіх причетних до цього злочину.

 

Інфографіка англійською мовою:

 

Liked the article?
Help us be even more cool!