ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Вороги преси-2016”: Полонська, Шокін, Геращенко, Ахметов та Фірташ

06.06.2016, 14:11

Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України назвали імена фігурантів щорічного антирейтингу “Вороги преси”.

Упродовж квітня працівники мас-медіа подавали кандидатури посадовців, які за останній рік порушували право на свободу слова та перешкоджали діяльності журналістів.

Серед запропонованих претендентів було сформовано топ-20 антирейтингу “Ворогів преси”, які найчастіше та найгрубіше порушували права журналістів.

Понад тридцять експертів медіагалузі анонімно голосували за претендентів. За результатом експертного голосування, перше місце в антирейтингу посіла голова окупаційної прокуратури Криму – Наталія Поклонська за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання слів "Меджліс" і "Меджліс кримськотатарського народу" в медіа і т. д., друге місце - екс-генеральний прокурор України Віктор Шокін, який був номінований до антирейтингу за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (в т. ч. побиттів на Майдані). Депутат Антон Геращенко, медіавласники Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін набрали однакову кількість балів, і фактично посіли одне і те саме третє місце. Також, десяте місце розділили між собою чиновники Вінницької і Дніпропетровської міських рад.

До десятки претендентів увійшли:

1. Наталія Поклонська - голова окупаційної прокуратури Криму, за системний тиск і переслідування журналістів в окупованому Криму, відкриття кримінальних справ проти українських журналістів, заборону вживання  слів "Меджліс" і "Меджліс кримськотатарського народу" в медіа, та інші численні порушення свободи слова на окупованій території Криму.

2. Віктор Шокін, Генпрокурор України (2015-2016 роки), який був номінований до антирейтингу за систематичну бездіяльність у розслідуванні справ щодо нападів на журналістів (в т. ч. побиттів на Майдані).

3. Антон Геращенко, народний депутат від фракції "Народний фронт": за підтримку публікації особистих даних журналістів під соусом "співпраці з терористами", завуальовані заклики ввести цензуру в медіа.

-. Рінат Ахметов, власник медіагрупи "Україна": за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.

-. Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін, власники телеканалу "Інтер": за перетворення новинної служби каналу "Інтер" в піар-службу Опозиційного блоку, корпоративну джинсу інтересів власників, проросійську пропаганду в розважально-серіальному контенті.

4. Ігор Коломойський, власник медіахолдингу "1+1": за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.

5. Сергій Курченко, власник медіахолдингу UMH: за цензуру і джинсу у ЗМІ холдингу, де він є власником.

6. Віталій Богданов, голова фракції "УКРОП" у Херсонській міській раді: за недопуск із застосуванням фізичної сили невигідних журналістів на засідання комісій Херсонської міськради.

7. Віталій Гончаров, в. о. начальника управління Національної поліції України у Миколаївській області: за бездіяльність правоохоронних органів у справах перешкоджання журналістам у Миколаєві.

8. Ігор Палиця, голова Волинської обласної ради: за незаконні обшуки журналістів під час сесії облради.

9. Костянтин Бриль голова Запорізької ОДА: за використання ЗМІ у війнах з опонентами, створення інформаційних кампаній проти нелояльних медіа.

10. Ірина Єлізарова, начальник відділу звернень апарату Вінницької міської ради та її виконкому: за приховування імен людей у опублікованих рішеннях сесій та виконкому, які отримали бюджетні кошти, прикриваючись нібито конфіденційністю цих даних, 

-. Олександр Санжара, заступник міського голови Дніпропетровська: за те, що він як керівник апарату міської ради створив умови, що перешкоджають доступу до інформації. Реагування на запити ЗМІ стало ще більш забюрократизованим, а в запитах на публічну інформацію стали бачити звернення громадян і затягувати надання інформації.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!