ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Європі погіршується ситуація зі свободою ЗМІ - доповідь

13.02.2019, 10:04
Фото - rpr.org.ua

Ситуація зі свободою ЗМІ в країнах, що входять до Ради Європи, погіршилася. Про це йдеться в доповіді, опублікованій 12 лютого партнерськими організаціями Платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів, повідомляє DW.

Зокрема, протягом 2018 року Платформі було повідомлено про 140 випадків серйозних порушень свободи ЗМІ.

Згідно з доповіддю, кількість нападів на журналістів постійно зростає. Число повідомлень про погрози, включно з погрозами вбивством, подвоїлася. Водночас у 17 давніших випадках безкарності за вбивства журналістів не було досягнуто жодного прогресу. Крім того, журналісти, як і раніше, зазнають необґрунтованих затримань, а свободу ЗМІ послаблює низка нових законодавчих ініціатив.

Платформа зафіксувала 130 випадків затримань журналістів. Більшість із них сталися в Туреччині - там було арештовано 110 журналістів. В Азербайджані було затримано 11 журналістів, в РФ - п'ятеро, а в Україні - четверо.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав до більш ефективного захисту журналістів. “Свобода вираження поглядів має вирішальне значення для реалізації всіх інших прав людини і заслуговує найпильнішої уваги з боку наших держав-членів”, - зазначив він, йдеться в повідомленні на сайті Ради Європи.

У доповіді згадуються справи вбитих українських журналістів Георгія Гонгадзе та Павла Шеремета. Окрім того, звертається увага на недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ). У листопаді минулого року Верховна Рада виділила в державному бюджеті на 2019 рік на НСТУ близько одного мільярда гривень, що становило лише 57 відсотків від суми, гарантованої законом.

Liked the article?
Help us be even more cool!