ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ОРДЛО найбільше українські сайти блокують провайдери "ЛНР" - дослідження

21.05.2019, 16:30

Найбільшу кількість українських сайтів на окупованій території Донбасу блокують луганські інтернет-провайдери “Магеал”, “Луганские домашние сети” та “Луганет”. Водночас два провайдери так званої “ДНР” не блокують жодного з протестованих сайтів.  

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних, проведених у березні 2019 року "Лабораторією цифрової безпеки" в містах Донецьк, Луганськ, Сніжне і Торез за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference).

Найбільшу кількість українських сайтів блокують три провайдери так званої “ЛНР”. “Магеал”, “Луганские домашние сети” і “Луганет” закривають користувачам доступ до 132, 124 та 111 ресурсів відповідно. Усі інші провайдери блокують уп’ятеро менше сайтів (приблизно 20–30).

В ОРДЛО найбільш поширене блокування сайту 62.ua. Доступ до нього закривали всі дев’ять протестованих провайдерів, у яких програма зафіксувала блокування (ДКТ, Donbass Electronic Communications, Феникс (Prima-Yug Service), “Луганские домашние сети”, Telenet LLC, “Луганет”, “Магеал” “Орион”, Terra-line Torez). На другому місці – сайт 5-го каналу. Його не блокував лише “Орион”.

Новинні сайти “Новости Донбасса”, ”Цензор.нет”, “Обозреватель”, “Радіо Свобода”, “Сегодня”, “Остров” блокують усі згадані вище провайдери, окрім “Луганету” й “Оріона”.

Також варто зазначити, що в так званій “ДНР” є два провайдери, які взагалі не блокують українських сайтів, що вимірювалися.

Повний перелік заблокованих сайтів можна переглянути в документі.

"Лабораторія цифрової безпеки" в березні 2019 року на Донбасі провела тестування в містах Донецьк, Луганськ, Сніжне і Торез у різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами: ДКТ, Donbass Electronic Communications, Феникс (Prima-Yug Service), “Луганские домашние сети”, Telenet LLC, “Луганет”, “Магеал” “Орион”, Terra-line Torez, “Трініті” та Komtel. Загалом у межах дослідження протестовано 162 сайти, серед яких переважно українські новинні ресурси.

Як повідомляв ІМІ, в анексованому Росією Криму кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше 20 українських сайтів, серед яких шість не занесено до офіційних списків Роскомнагляду. Найбільше блокують українські сайти на півострові інтернет-провайдери Джанкоя та Керчі.

Liked the article?
Help us be even more cool!