ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі охоронці, найняті за рішенням Костусєва, не пускали журналіста до міськради

31.01.2013, 00:55

Кореспондент видання «Одеса. Коментарі» Сергій Шенкевич заявив про інцидент із порушення його професійних прав, що стався у виконкомі Одеської міськради. 25 січня 2013 року охоронці не впустили його до приміщень після засідання виконкому, і він не зміг узяти коментар у чиновників.

За його словами, він був присутній із журналістами інших одеських видань на засіданні виконкому міськради і після його закінчення вийшов з мерії, щоб сфотографувати встановлену після подій біля мерії 21 грудня 2012 року огорожу. Як відомо, у цей день до приміщень міськради намагалися прорватися активісти ВО «Свобода». Інцидент стався після того, як охорона відмовилася пропустити нардепа Павла Кириленка. За даними охорони міськради, «свободівці» застосували сльозогінний газ, на що сек'юріті відповіли струменями води з вогнегасників та пожежних брандспойтів.

Повернутися до залу засідань міськвиконкому, де у цей час чиновники спілкувалися з журналістами, Сергій Шенкевич не зміг через заборону охоронців мерії.

«Навіть після пред'явлення журналістських посвідчень двох видань охоронці відмовилася відкрити турнікет. Начальник охорони заявив, що журналістів запрошували на захід, який вже закінчився, тому  мене не впустять до мерії ні за яких обставин», - розповів Шенкевич.

За його словами, апеляції до законодавства України, яке дозволяє журналістам виконувати свої професійні обов'язки у приміщеннях, де працюють чиновники, на охоронців не подіяли.

«Начальник охорони заявив, що я зможу пройти до приміщень тільки як громадянин, тобто на загальних підставах, після оформлення перепустки», - сказав одеський журналіст.

Наразі кореспондент видання «Одеса. Коментарі» повідомив, що не збирається вживати будь-яких заходів щодо порушення його прав, але, якщо подібні інциденти будуть і надалі мати місце, він залишає за собою право звертатися із скаргами до керівництва міськради. Шенкевич упевнений, що його підтримають також інші одеські журналісти.

Нагадаємо, мер Одеси Олексій Костусєв у 2012 році ухвалив рішення замінити охорону міськради. Наразі замість співробітників Державної служби охорони на варті стоять представники приватної охоронної структури з Києва. За словами Шенкевича, охоронці неодноразово порушували права журналістів, у грубій формі відмовляючи їм у праві проходу до приміщень міськради.  Інцидент 21 січня 2013 року за участю «свободівців», на думку Сергія Шенкевича, був також великою мірою спровокований охоронцями приватної фірми.

«Телекритика»

Liked the article?
Help us be even more cool!