ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ОБСЄ зазначили, що найбільшим викликом для журналістів залишається безпека

05.07.2019, 16:01
Арлем Дезір, фото – AFP

Найбільшим викликом для журналістів та інших медійників залишається безпека.

Про це зазначив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір під час засідання постійної Ради ОБСЄ у Відні 4 липня, повідомляється на сайті ОБСЄ. 

Він закликав країни-учасниці виконувати рішення міністерської ради щодо безпеки журналістів. 

“Жахливо, що двох журналістів Вадима Комарова та Лайру Макі  було вбито і що трапилися ще 92 напади та погрози, зокрема один випадок підриву бомби, три розстріли, сім підпалів, спрямованих проти журналістів, – сказав Арлем Дезір. – Журналісти стають мішенню, але свобода судження та право громадян отримувати інформацію – ось, що підпадає під удар. По суті, що є під загрозою, так це роль ЗМІ в демократії”.

Арлем Дезір також підкреслив, скільки журналістів тримаються за ґратами в країнах регіону ОБСЄ : “Я вивчив 121 окрему справу затриманих та ув’язнених журналістів і працівників ЗМІ. Це тривожна ситуація, яка потребує негайної реакції. Жоден журналіст не має бути ув'язненим через свої репортажі, розслідування або критичну думку”.

Також він зазначив, що й далі працюватиме над тим, щоби звільнити всіх журналістів, яких було незаконно затримано, ув’язнено або які стали заручниками чи викраденими на території країн-учасниць ОБСЄ. Він зауважив, що потрібно покласти край безкарності нападів на журналістів.

Також під час доповіді піднімалися питання свободи слова в інтернеті та цифрових технологій. 

“Свобода слова вимагає, аби цифрова інфраструктура була міцна, загальна та доступна для всіх. Країни учасниці повинні не підривати їхню роботу або закривати телекомунікаційні мережі”, – заявив Дезір. 

“Оператори соціальних мереж мають відповідальність боротися з протизаконним контентом та мовою ворожнечі, але ми не можемо звинувачувати їх за усунення або блокування неприємного контенту взагалі та в контролюванні наших фундаментальних прав людини. Нам потрібні закони, що контролюють протизаконний контент, але зберігають свободу слова, а також більш потужна міжнародна співпраця задля забезпечення оперативної функціональності та ефективності регулювання інтернету. Усі чинні особи, держави, інтернет-провайдери та громадське суспільство мають долучитися до цієї співпраці”, – сказав представник ОБСЄ.

Нагадаємо, уперше за останні три роки ІМІ зафіксував в Україні випадок убивства журналіста. 20 червня в лікарні помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який так і не вийшов з медикаментозної коми після травневого нападу.

Liked the article?
Help us be even more cool!