ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські жіночі організації обурилися сексистськими висловлюваннями Володимира Литвина

05.03.2012, 03:40
Як стало відомо ІМІ з листа жіночих громадських організацій до Володимира Литвина, який 1 березня ц. р. під час коментування для телеканалу "Рада" проблеми впровадження гендерних квот до законодавства  припустився грубого трактування ролі жінки в суспільстві. Так, Голова Верховної Ради, зокрема покликався на «традицію і християнську ментальність, згідно з якої чоловік – це вища істота, оскільки жінка створена була із ребра Адама, відповідно вона вже стоїть одразу на нижчому щаблі. Я вважаю, що повинен діяти природний принцип, а не просто примус у вигляді відповідного закону».

У листі, підписаному представниками 16-ти громадських організацій, говориться:
«По-перше, безпосередньо апелюючи до положень Старого Завіту (складової Біблії, священної книги Християнства) при обгрунтуванні законодавчих рішень, Ви грубо порушили Статтю 35 Конституції України, згідно якої “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави”. Тому подібні аргументи є цілковито неприйнятними під час обговорення законодавчих ініціатив керівником парламенту.

По-друге, ганебно, коли Ви – учений, фаховий історик, доктор наук, академік та віце-президент Національної Академії Наук України, не бачите різниці між антропогонічними міфами та історичними фактами, і замість раціонального обґрунтування своєї політичної позиції вдається до примітивного маніпулювання релігійними почуттями громадян.

По-третє, у своєму висловлюванні Ви – керівник вищого законодавчого органу держави – вікрито порушили Закон України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в Україні” (який, до речі, був ухвалений за Вашої безпосередньої участі – як депутата та Голови Верховної Ради України), оскільки поставили під сумнів сам підставовий принцип ґендерної рівності, який лежить в його основі. Саме у цьому документі у Ст. 1, як Ви мали б з нати, є чітке визначення позитивних дій, до числа яких належать і виборчі квоти».

Представники жіночих організацій закликали Володимира Литвина негайно скласти повноваження, а також вибачитися перед жінками України.

Натомість прес-служба апарату Верховної Ради розповсюдила 3 березня заяву, у якій  сказано:
«Голова Верховної Ради України ніколи не робив дискримінаційних заяв щодо ролі і місця жінок в українському суспільстві. Нинішня інформаційна кампанія, у тому числі, за участю політиків і державних службовців, як не дивно, побудована на вирваних з контексту і перетлумачених у власних політичних цілях фразах з інтерв´ю керівника парламенту.

Вимога співголів міжфракційного депутатського об'єднання «Рівні можливості» до В.М.Литвина принести вибачення українським жінкам особливо дивує, оскільки перед тим, як чогось вимагати, треба мати для цього підстави».

На сьогодні в українському парламенті одна з найнижчих у світі кількість жінок – 36 (8%). Для порівняння: в середньому по Європі – 21%, у парламенті Швеції – 45%. 43 держави досягли рекомендованої ООН квоти представництва жінок у законодавчих органах, що становить 30%.
 
ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!