ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна підписала Конвенцію про доступ до офіційних документів

13.04.2018, 16:23
Фото - cedem.org.ua

12 квітня Україна підписала Конвенцію про доступ до офіційних документів. Про це повідомляється на сайті Центру демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ).

Конвенція була прийнята Радою Європи у м. Тромсо (Норвегія) і з 2009 року є відкритою для підписання усіма країнами Європи. На сьогодні її підписали 15 країн, проте з них лише 9 (Норвегія, Швеція, Угорщина, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Литва, Фінляндія, Естонія та Молдова) ратифікували цей документ.

Конвенція є першим міжнародним документом у цій сфері, який буде мати обов’язковий характер для країн, що її ратифікували. Автори Конвенції заклали у ній мінімальні стандарти доступу до документів, зокрема права ознайомитись із оригіналом документа чи отримати його копію у будь-якій доступній формі, права оскаржити відмову розпорядника тощо. Обов’язок гарантувати такі права Україна фактично виконує, адже аналогічні положення уже закріплені у Законі України “Про доступ до публічної інформації”, зауважує ЦЕДЕМ.

Відповідно до частини другої статті 2 Конвенції країни-підписанти мають здійснити всі необхідні заходи, в тому числі внести зміни до національного законодавства, щоб забезпечити ті мінімальні стандарти, які в закріплені у Конвенції. Як зауважує ЦЕДЕМ, жодних радикальних змін до українського законодавства не доведеться вносити. Закон України “Про доступ до публічної інформації” був ухвалений у 2011 році і розроблявся з урахуванням основних положень Конвенції.

Втім, Україні варто буде переглянути на відповідність Конвенції законодавство щодо доступу до архівних документів, адже дія Конвенції поширюється і на ті офіційні документи, що були передані до архіву .

Новим не тільки для України, а й для всієї міжнародної спільноти є встановлення системи моніторингу, який буде спрямовано на забезпечення країнами-підписантами належної та ефективної імплементації положень Конвенції, розвитку права на доступ до офіційних документів.

Для цього буде створено два моніторингові органи: Група фахівців з доступу до офіційних документів (орган, до складу якого увійдуть незалежні та висококваліфіковані фахівці у сфері доступу до офіційних документів, які стежитимуть за ефективністю застосування країнами-підписантами положень Конвенції) та Нарада Сторін (орган, до складу якого буде входити по одному представникові від країн-підписантів Конвенції та який буде розглядати доповіді, думки та пропозиції Групи фахівців з доступу до офіційних документів; надавати рекомендації та пропозиції Сторонам; вносити пропозиції стосовно змін до Конвенції та надавати оцінку запропонованим у порядку статті 19 Конвенції змінам).

Нагадаємо, у 2010 році низка громадських організацій неодноразово закликали уряд України підписати Конвенцію, наголошуючи при цьому на важливості відкритості та прозорості діяльності публічних органів.

До цього часу на міжнародному рівні не було універсального документа, який би зобов’язував держави не тільки визнавати право на доступ до інформації, а й здійснювати всі необхідні для заходи для забезпечення цього права.

ЦЕДЕМ закликає Верховну Раду України якнайшвидше ратифікувати Конвенцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!