ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна опустилася на сходинку нижче в рейтингу свободи преси "Репортерів без кордонів"

18.04.2019, 10:23
Фото – DW

Україна посіла 102-ге місце в щорічному індексі свободи ЗМІ у світі станом на 2019 рік, який сьогодні оприлюднила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”. Це на одну позначку нижче порівняно з торішнім показником, повідомляє DW.

На думку правозахисників, найбільшими викликами для свободи слова в Україні залишаються такі проблемні явища, як стеження чи перешкоджання в роботі журналістів-розслідувачів із застосуванням насильства.

Крім того, негативно на ситуації зі свободою слова в країні позначається й війна на Донбасі, наголошують “Репортери без кордонів”.

Ще одним явищем, що не полегшує роботу ЗМІ в Україні, є факт дедалі частішої відмови у в'їзді для закордонних журналістів, йдеться у звіті.

Погіршення ситуації зі свободою преси фіксується також і в сусідній Росії. Цього року РФ посіла в індексі 149-те місце, опустившись так само, як і Україна, на одну сходинку порівняно з торішніми показниками.

Водночас значне покращення ситуації зі свободою слова спостерігалося у 2018 році у Вірменії, що піднялася одразу на 19 сходинок, посівши 61-ше місце в рейтингу. Істотне полегшення для роботи журналістів було зафіксовано й у Киргизстані. Ця середньоазійська країна піднялася за рік одразу на 15 сходинок, посівши 83-тє місце.

На першому місці в індексі свободи ЗМІ опинилася Норвегія. Ця країна вже втретє поспіль посідає перше місце в щорічних рейтингах “Репортерів без кордонів” щодо свободи преси. Німеччина цьогоріч – на 13-му місці.

Як зазначено у звіті, Україна має розгалужену мережу засобів інформації, а її влада здійснила після революції 2014 року низку важливих реформ, але ці досягнення є крихкими, повідомляє Радіо Свобода.

Серед досягнень України аналітики відзначають ухвалення законодавства про прозорість власності ЗМІ та доступ до державної інформації. Водночас потрібно зробити набагато більше, щоб послабити жорсткий контроль олігархів над засобами інформації, підтримати редакційну незалежність і боротися з безкарністю після злочинів проти журналістів.

“Інформаційна війна” з Росією мала негативні наслідки, включно із забороною російських ЗМІ та соціальних мереж, складанням чорних списків іноземних журналістів і судовими переслідуваннями за звинуваченнями у зраді. Вибори, що відбуваються у 2019 році, підсилюють напруженість: частішають погрози та напади, порушується конфіденційність джерел, ведеться спостереження за журналістами-розслідувачами та відбувається маніпулювання новинами. До контрольованих сепаратистами східних районів досі не мають доступу незалежні журналісти чи іноземні спостерігачі”, – вказано у звіті “Репортерів без кордонів”.

Водночас організація не згадує у звіті анексований Росією Крим. Півострів згаданий у розділі щодо Росії, яка посіла в рейтингу 149-ту позицію серед 180 країн.

“Крим, який був анексований у 2014 році, і Чечня стали “чорними дірами”, звідки надходить мало новин та інформації”, – вказують дослідники.

Як повідомляв ІМІ, у 2018 році Україна посіла 101-ше місце в щорічному індексі свободи ЗМІ “Репортерів без кордонів”.

У 2017 році Україна посіла 101-ше місце серед 180 країн світу в щорічному всесвітньому Індексі свободи слова міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”.

У 2016 році Україна в цьому індексі була на  102-му місці.

Liked the article?
Help us be even more cool!