ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Вінниці вдруге хочуть створити єдину базу журналістів, які працюватимуть у день виборів

15.07.2019, 16:00
Фото - just.volyn.info

У Вінниці місцеві медійники закликають колег створити відкриту базу регіональних журналістів, які висвітлюватимуть парламентські вибори 21 липня.

Про це повідомила у фейсбуці координаторка проекту, головна редакторка газети “Місто” Ірина Жук.

“Мета створення відкритої бази журналістів - протидіяти і спробувати мінімізувати маніпуляції із журналістськими посвідченнями, які часто спливають на виборах”, - йдеться у зверненні до учасників виборчого процесу громадської організації “Вінницький прес-клуб”, яка є організаторів такої ініціативи.

За словами організаторів, до ініціативи вже долучились 27 засобів масової інформації – друковані та онлайн ЗМІ, телеканали, редакції районних газет.

“Ці ЗМІ надали прізвища контактних осіб редакції, а також контактні телефони, за якими за потреби можна перевірити, чи виконує редакційне завдання особа, що пред’явила посвідчення того чи іншого ЗМІ. Таким чином редакції регіональних медіа продемонстрували відкритість і ще раз нагадали про необхідність дотримання журналістських стандартів”, - йдеться у повідомленні.

При цьому організатори зауважують, що оскільки законом не передбачено існування відритого реєстру ЗМІ, які висвітлюють виборчий процес, і така ініціатива є громадською, “відсутність того чи іншого ЗМІ у цьому відритому реєстрі не є і не може стати перешкодою для журналістів при висвітленні виборчого процесу і при виконанні своїх професійних обов’язків”.

“Метою створення відкритої бази регіональних журналістів є демонстрація відкритості ЗМІ. І добровільна участь ЗМІ Вінниччини у цій ініціативі засвідчила також їх готовність відстоювати честь професії та протистояти зловживанням поняттям «журналіст». А відтак сприятиме забезпеченню висвітлення процесу виборів як того вимагає закон і етичний кодекс журналіста – всебічно, об’єктивно, неупереджено, збалансовано, достовірно, оперативно”, - йдеться у повідомленні.

Організатори закликають учасників виборчого процесу звертатися до них у разі, якщо “виникнуть питання щодо журналістів або людей з журналістськими посвідченнями на дільницях”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що закон не вимагає необхідність реєстрації журналістів в інших організаціях, у тому числі в журналістських.

“Закон не вимагає необхідність реєстрації в інших організаціях, у тому числі в журналістських організаціях. Недопуск представників засобів масової інформації на виборчі дільниці з посиланням на відсутність цих журналістів у заздалегідь складених списках буде перешкоджанням журналістській діяльності, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України”, - сказав юрист.

Також Алі Сафаров нагадав, що в день голосування відповідно до частини третьої статті 34 Закону України “Про вибори народних депутатів України” представники засобів масової інформації (тобто не тільки журналісти, а й оператори тощо) в кількості не більше двох осіб від одного засобу масової інформації можуть бути присутніми без будь-яких запрошень, акредитацій, дозволів тощо на засіданнях виборчої комісії – як на підготовчому засіданні виборчої комісії (яке починається за 45 хвилин до початку голосування), так і далі в приміщенні виборчої дільниці під час голосування, на виборчій дільниці під час підрахунку голосів і складання протоколів голосування тощо”.

Як повідомляв ІМІ, подібна ініціатива ГО “Вінницький прес-клуб” вже мала місце напередодні президентських виборів.

Liked the article?
Help us be even more cool!