ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Центральній Азії для тиску на журналістів використовується законодавство - Дезір

07.11.2018, 11:48
Арлем Дезір. Фото: osce.org

Журналісти в Центральній Азії працюють під тиском, спостерігається нестача доступу до публічної інформації, водночас для переслідування співробітників ЗМІ використовується законодавство. Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір 7 листопада в Астані на Центральноазіатській конференції ЗМІ, організованої ОБСЄ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Найчастіше в регіоні ми спостерігаємо, що журналісти працюють під тиском, працюють у страху, не вистачає доступу до інформації, особливо публічної, яка має надаватися владою. Вони бояться повідомляти про конфіденційні, чутливі питання, корупцію, висловлювати деякі погляди. А якщо вони це роблять, часто стикаються з проблемами”, - сказав Дезір.

За його словами, кілька блогерів нині ув'язнені, інші журналісти переслідуються за розголошення конфіденційної інформації за кримінальною статтею, що передбачає штрафи.

“Багатьом журналістам довелося виїхати за критичні висловлювання щодо держави. Я бачив, що людей викликали на допити, штрафували за адміністративним кодексом просто за лайки, репости або коментарі в соціальних мережах. Закон про інформацію використовують для того, щоб обвинувачувати журналістів, які розповідали про корупцію і говорили про сучасні проблеми суспільства”, - сказав Дезір.

Він також зазначив, що в регіоні законодавство щодо протидії екстремізму застосовують проти користувачів інтернету. Також, за його словами, ОБСЄ констатує випадки блокування соціальних мереж і уповільнення швидкості інтернету.

“Найчастіше даний закон характеризується використанням занадто двозначних, нечітких формулювань, що веде до невизначеності”, - зазначив представник ОБСЄ.

Liked the article?
Help us be even more cool!