ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Саудівській Аравії судять активісток, які захищають права жінок

18.03.2019, 16:17
Фото - Reuters/ВВС

У Саудівській Аравії 10 активісток, які захищають права жінок, постали перед судом. Про це повідомляє правозахисна саудівська організація ALQST, повідомляє Центр прав людини ZMINA з посиланням на ВВС.

Активісткам закидають порушення закону про кіберзлочинність. Прокуратура підозрює їх у шкоді національним інтересам та “підтримці ворожих елементів за кордоном”. Жінкам загрожує до п’яти років ув’язнення.  

Серед активісток – Лоуджаїн аль-Хаслаул, відома активістка кампанії за водійські права для жінок, яку затримали в травні минулого року. Також серед затриманих відомі активістки Азіза аль-Юсеф, Еман аль-Наф'ян та Хатон аль-Фассі.

На початку березня 30 країн у Раді ООН з прав людини 30 країн засудили затримання жінок.

Дослідження стану прав людини в королівстві прискорилося після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі в жовтні 2018 року.

У Раді ООН з прав людини нарікають, що жодна з активісток не мала доступу до адвоката, а самі звинувачення ґрунтуються, мовляв, на зізнанні в тому, що жінки контактували з правозахисними організаціями.

Повідомляється, що судове засідання було закритим. На нього не допустили журналістів та дипломатів різних країн. Натомість дозволили бути присутніми членам родин активісток.

Рідні активісток розповідають, що в останню хвилину правоохоронці передали провадження до Спеціалізованого кримінального суду, який утворили задля розгляду терористичних справ. Причина такого рішення невідома.

Раніше повідомлялось, що чотирьох активісток, ймовірно, катували під час затримання. Їх домагались, застосовували електрошокер та шмагали батогом. Однак заступник прокурора назвав такі заяви неправдивими.

Кореспондент ВВС з питань безпеки Френк Ґарднер зауважує, що затримання активісток – лишень верхівка айсберга. Порушення прав людини – постійна проблема Саудівської Аравії.

Затриманих владою громадян можуть утримувати без зв’язку із зовнішнім світом та без доступу до адвокатів. Вони навіть можуть не знати, через які обвинувачення їх затримали. Однак найжахливіше під час допитів – зловживання та примус підписати зізнання.

“Реакція саудівської влади – майже незмінна. Вона відкидає звинувачення в тортурах, відтак виконавці цього злочину уникають покарання. Водночас вона не сприймає міжнародної критики і називає її "невиправданим втручанням у внутрішні справи країни”, – пояснив Френк Ґарднер.  

Раніше Верховний комісар ООН з прав людини повідомляв, що з 15 травня 2018 року саудівська влада вибірково заарештувала щонайменше 15 правозахисників та активісток. Серед них – саудо-американська активістка Самар Бадаві, сестра ув’язненого блогера Раїфа Бадаві. Блогера засудили до 10 років в’язниці та тисячі ударів батогом за "образу ісламу" в інтернеті 2014 року.  

Liked the article?
Help us be even more cool!