ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді засекретили інформацію про радників голови ВР та його заступників

06.02.2013, 03:49

Управління кадрів Апарату Верховної Ради відмовилось надати журналісту “Української правди” Сергію Лещенку список штатних та позаштатних радників голови Верховної Ради, першого заступника голови ВР та заступника голови ВР, зазначаючи, що ці дані відносяться до конфіденційної інформації. Таку відповідь журналіст отримав на свій запит від керівника Управління кадрів Віталія Максим’яка, повідомив Лещенко на своїй сторінці у Фейсбук.

“На Ваш запит від 29 січня 2013 року щодо надання списку штатних та позаштатних радників Голови Верховної Ради України, Першого заступника Голови Верховної Ради України та заступника Голови Верховної Ради України станом на 29 січня 2013 року повідомляємо, що відповідно до частини другої статті 32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, передбачених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Одночасно зазначаємо, що згідно з положеннями статей 2, 5 Закону України про захист персональних даних” персональні дані (відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована) за режимом доступу віднесені до інформації з обмеженим доступом.

Таким чином, дані про штатних та позаштатних радників Голови Верховної Ради України, Першого заступника Голови Верховної Ради України та заступника Голови Верховної Ради України відносяться до конфіденційної інформації про особу, яка не може бути надана згідно з положеннями пункту 2 частини першої статті 22 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, - йдеться у відповіді керівника Управління кадрів.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що Апарат ВР повинен був надати прізвища штатних радників, які отримують зарплатню з бюджету..

“Законом про доступ до інформації прямо не передбачено відкритість даних щодо трудових відносин в органах влади, але норми законодавства щодо конфіденційної інформації треба розглядати в системному зв’язку з ч. 5 ст. 6 того ж Закону. Відповідно до неї не може бути обмежено доступу до даних про отримувачів бюджетних коштів, тобто до них необхідно зарахувати й тих осіб, які отримують зарплату як помічники, радники. Отже, Апарат ВР повинен був надати прізвища штатних радників, які отримують зарплатню з бюджету, але цей орган вже став добре відомим своїм упертим ігноруванням Закону про доступ до публічної інформації”, - пояснив він. 

Liked the article?
Help us be even more cool!