ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Норвегії на семінарі пам’яті Політковської закликали звільнити Стаса Асєєва

13.12.2018, 12:51
Фото - nhc.no

Учасники організованого Норвезьким Гельсінським комітетом семінару пам’яті вбитої російської журналістки Анни Політковської закликали звільнити українського журналіста, автора Радіо Свобода Станіслава Асєєва. Про це йдеться в поширеній 12 грудня Норвезьким Гельсінським комітетом заяві, повідомляє Радіо Свобода.

“Асєєв, що писав під псевдонімом Станіслав Васін для видань Радіо Свобода та “Дзеркало тижня”, фактично залишався єдиним незалежним журналістом, якому вистачало сміливості продовжувати жити і працювати в Донецьку. Він часто публікував репортажі про повсякденне життя зруйнованого війною міста і був відомий безпристрасним і незаангажованим висвітленням діяльності як українського уряду, так і проросійських формувань, що воюють за контроль над територією”, – йдеться в заяві.

Один із учасників семінару, який сам три дні провів у полоні в Донецькій області у 2014 році, журналіст Саймон Островський заявив, що репортерів не можна затримувати просто за те, що вони роблять свою роботу. “Станіслав уже провів понад 18 місяців в умовах, які важко уявити людям без особистого досвіду викрадення. Саме тому я впевнений, що ми маємо розповісти світові про його ситуацію і вимагати його якнайшвидшого звільнення”, - сказав Островський.

Журналіст Станіслав Асєєв перебуває в ув’язненні, за різними даними, з травня або червня 2017 року. Спершу він просто зник, два тижні про нього нічого не було відомо. Пізніше підконтрольне Росії угруповання “ДНР” визнало його затримання й звинуватило у шпигунстві на користь України. Він не потрапив на останній великий обмін у грудні 2017 року.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2018 року телеканал “Россия 24” показав програму, в якій полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку.

17 серпня 2018 року Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа заявило, що вважає дуже сумнівним “зізнання” у шпигунстві Станіслава Асєєва, які показав в ефірі “Россия 24”.

20 серпня Європейська федерація журналістів (EFJ) відреагувала на сюжет каналу “Росія 24” про “зізнання” у “шпигунстві” українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна) та закликала негайно його звільнити.

20 серпня журналісти, українські медійні та правозахисні організації висловили глибоке обурення появою матеріалу зі Стасом Асєєвим і вважають, що задля випуску “зізнання” до нього було застосовано заходи фізичного або психологічного впливу.

Засудили російський канал за “інтерв’ю” зі Станіславом Асєєвим “Репортери без кордонів” та Комітет захисту журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!