ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мінську судитимуть журналіста за висвітлення "справи БелТА"

11.12.2018, 16:08
Фото - baj.by

Білоруського журналіста Геннадія Барбарича звинувачують у співпраці із закордонним ЗМІ без акредитації білоруської влади під час підготування матеріалу про “справу БелТА” для польського “Радіо Рація”, повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

За його словами, він отримав 9 грудня поштою протокол з міліції і повістку до суду Партизанського району на 16:30 13 грудня.

“Зі мною з міліції ніхто навіть не розмовляв. Протокол склали заочно за матеріал, який стосується “справи БелТА”. У протоколі зазначено, що я перебував біля будівлі Слідчого комітету в Мінську, брав інтерв'ю в головного редактора БелаПАН Ірини Левшиної і готував матеріал для “Радіо Рація”, - розповів Барбарич.

Геннадій Барбарич - відомий білоруський журналіст. Раніше працював в інформаційній компанії "БелаПАН", газеті “Білоруси і ринок”, є лауреатом премії імені Дмитра Завадського.

Як зазначає асоціація, залучення журналістів до відповідальності за співпрацю із зарубіжними ЗМІ стало “справжнім бичем останніх років”. За інформацією асоціації, тільки цього року понад 100 разів білоруських журналістів штрафували на великі суми за співпрацю з телеканалом “Белсат” і “Білоруським Радіо Рація”.

Білоруська асоціація журналістів заявляє про незаконність притягнення журналістів до відповідальності за ст. 22.9 КоАП.

Нагадаємо, 7 серпня в офісах компаній TUT.BY і БелаПАН відбулись обшуки й затримання. Були затримані головний редактор TUT.BY Марина Золотова, редактори порталу Анна Калтигіна, Галина Уласик і Анна Єрмаченок, головний редактор БелаПАН Ірина Левшина і міжнародний оглядач інформагентства Тетяна Коровенкова, власкор “Німецької хвилі” Павло Биковський і редактор інтернет-сайту газети “Білоруси і ринок” Олексій Жуков. Усі вони провели по кілька діб в ізоляторі тимчасового утримання. 27 серпня більшості підозрюваних був заборонений виїзд із країни.

Журналістів і редакції підтримали Євросоюз, Рада Європи, США, а також міжнародні правозахисні організації.

Раніше повідомлялося, що головна редакторка порталу TUT.BY Марина Золотова залишається останньою обвинуваченою у “справі БелТА”. Її звинувачують за ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу (“Бездіяльність посадової особи”), санкція статті – від штрафу і до п’яти років позбавлення волі.

Усі інші 14 співробітників різних ЗМІ раніше були звільнені від кримінальної відповідальності з притягненням до адміністративної. Крім штрафів, журналісти були зобов’язані відшкодувати пред’явлений збиток. Суми різні – від трьох до 17 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!