ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві суддя заборонив журналістці фото- і відеозйомку (оновлено)

28.01.2016, 10:58

27 січня головуючий суддя Ленінського районного суду Миколаєва Юрій Крутій заборонив журналістці інтернет-видання “НікВесті” Катерині Середі проводити фото- і відеофіксацію судового засідання у справі про розбійні напади чотирьох жителів Баштанки, повідомляє “НікВесті”.

Так, суддя, зауваживши, що журналістка знімає одного з обвинувачених, зажадав прибрати камеру. Крутій заявив, що фото- і відеофіксація процесу проводитиметься тільки з дозволу судді, додавши, що необхідно було зареєструвати в канцелярії письмове прохання про час зйомки, де вказувалися б дані про журналіста. При цьому він сказав, що не прийме усну заяву з проханням дозволити вести відеозйомку.

Видання зауважує, що таким чином, суддя проігнорував Закон України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким, зокрема, засобам масової інформації дозволяється застосовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації судових засідань без дозволу суду.

У свою чергу, суддя Крутій посилався на Кримінально-процесуальний кодекс України, в який нардепи не встигли ще внести зміни.

Крім того, видання зазначає, що раніше Юрій Крутій та інші судді Ленінського райсуду Миколаєва не виступали проти зйомки журналістами різних судових засідань і не вимагали клопотань. “Більш того, при запереченні будь-кого з учасників процесу судді роз'яснювали їм зміни в законодавстві”, - пише видання.

Юрист ІМІ Роман Головенко, коментуючи випадок, розповів, чому виникають юридичні колізії.

“Справа в тому, що народні депутати недбало підготували текст Закону “Про забезпечення права на справедливий суд”, а саме - не привели процесуальні кодекси у відповідність до його новел щодо зйомки в судових засіданнях, внаслідок чого виникають колізії. Оскільки норма КПК в цій ситуації спеціальна, то віддають перевагу їй. Хоча, не у всіх видах судового процесу така колізія виникає, оскільки норми щодо гласності процесу в різних кодексах сформульовані по-різному”, - зазначив він.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня 2015 року набув чинності Закон України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким, зокрема, засобам масової інформації дозволяється застосовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації судових засідань без дозволу суду.

Відповідна норма прописана в пункті 3 статті 11 закону “Гласність і відкритість судового процесу”. “Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом”, - йдеться у статті.

Водночас, зазначено у статті, трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. “Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав”, - йдеться у статті.

6 жовтня 2014 року суддя Ленінського районного суду міста Миколаєва Юрій Крутій на судовому засіданні з розгляду справи про ДТП, винуватцем якого був начальник управління з надзвичайних ситуацій Миколаївської ОДА Петро Камінський, намагався разом з адвокатами обвинуваченого вигнати журналістів з засідання.

Liked the article?
Help us be even more cool!