ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Маріуполі посадовець погрожував звільненням співробітникам місцевого телеканалу (оновлено)

30.04.2021, 15:33
Фото – ТВ-7
Фото – ТВ-7

У Маріуполі співробітнику телеканалу ТВ-7 погрожував звільненням представник місцевої влади, а саме директор зі зв'язків з громадськістю Денис Кочубей. Про це ІМІ стало відомо із власних джерел.

“Ми ще у власність міської ради не перейшли, а вони вже приперлися зі своїми темниками!” – анонімно повідомив співробітник каналу представниці ІМІ в Донецькій області (неокуповані території) Юлії Гаркуші. Посадовець сказав, що місцева влада “не любить” думок, які йдуть у розріз із політикою влади.

Сьогодні під час зустрічі працівників каналу з колишнім власником та представниками нинішніх власників стало відомо, що 23 квітня було підписано договір куплі-продажу між міськрадою та власниками телеканалу.

Отже, телеканал найближчим часом має перейти у власність міської ради та стати комунальним каналом. Спільнота місцевих журналістів занепокоєна можливими випадками прямого цензурування з боку міської влади.

Юрист ІМІ Алі Сафаров нагадав, що загальні норми законодавства України забороняють засновнику втручатися в діяльність ЗМІ, та зазначив, що питання звільнення працівників телерадіоорганізації перебувають поза повноваженнями власника (окрім керівника телерадіоорганізації).

“Відповідно до частини другої статті 24 Закону України “Про інформацію”, втручання в професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень, належить до цензури.  Вплив у будь-якій формі на журналіста для перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 171 Кримінального кодексу України”, – зазначив юрист.

На прохання представниці ІМІ прокоментувати ситуацію Денис Кочубей надіслав лінк на свій допис у фейсбуці та сказав, що до йому “додати нема чого”. У своєму пості він написав, що йому “складно коментувати чиїсь вигадки” і побажав “всім добра і гарних свят”.

Як повідомляв ІМІ, 23 грудня 2020 року Маріупольська міська рада (Донецька область) ухвалила рішення про придбання прав власності місцевого телеканалу ТВ-7.

Таке рішення міськрада ухвалила, розглянувши звернення трудового колективу ТВ-7 про створення муніципального каналу в Маріуполі шляхом придбання прав власності. У такий спосіб депутати дали початок процесу створення першого в Маріуполі муніципального каналу. 

Телеканал ТВ-7 належав двом власникам: 81,69% акцій має ТОВ “Керуюча компанія “Маріупольська інвестиційна група” (Олег Іванюшенко) та 18,31% – Світлана Савчук (дружина покійного Олександра Савчука, генерального директора ПАТ “Азовмаш”).

У серпні 2020 року колектив ТВ-7 після повідомлення власників про продаж каналу звернувся до міського голови Вадима Бойченка з пропозицією створення на базі телеканалу муніципального телебачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!