ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У листопаді 20 разів порушували права журналістів в Україні – моніторинг ІМІ

01.12.2017, 08:55

У листопаді 2017 року медіа-експерти ІМІ зафіксували 20 порушень прав журналістів і свободи слова на неокупованій території Україні.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Наймасовішою категорією, у якій зафіксовані порушення у листопаді, виявилися перешкоджання законній журналістській діяльності (7 випадків). Не дивлячись на те, що кількість перешкоджань журналістській діяльності у листопаді знизилася, у порівнянні з попередніми місяцями, ця категорія залишається лідером серед типів порушень свободи слова в Україні з початку року.

Найбільше порушували право журналістів на професію у листопаді приватні особи – 13 випадків, правоохоронці та місцева влада – по 2 випадки відповідно.

Окрім того, у листопаді сталося 3 побиття журналістів. Зокрема, знову постраждала знімальна група програми «Схеми» Радіо Свобода, яка знімала приліт Медведчука у ВІП-термінал аеропорту «Київ»; у Миколаєві місцеві мешканці, яким не сподобалося, що журналіст знімав на вулиці, вдарили його по голові і пограбували. І третій випадок побиття зафіксовано було у Стрию, де місцевий мешканець, якому не сподобалася стаття, прийшов у редакцію видання і розсік журналісту голову предметом, схожим на кастет.

Загалом, у листопаді ІМІ зафіксував порушення свободи слова в 9 областях України. Регіоном-«антилідером» за кількістю порушень став Київ з областю, на який припала понад третина всіх зафіксованих порушень – 8 випадків.

«ІМІ наполягає на розслідуванні всіх випадків порушень прав журналістів і нападів на офіси ЗМІ. Зокрема, викликає серйозне занепокоєння ситуація з журналістами  “Схем”, які зазнали нападу двічі протягом двох останніх місяців. Нагадаю, що ще минулого року журналісти “Схем” постраждали від співробітників СБУ, справа неодноразово закривалась. Це доводить незацікавленість правоохоронців у розслідуванні справ, де порушниками виступають самі правоохоронці», - заявила експертка ІМІ Катерина Дячук.

***

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ у рубриці «Барометр свободи слова».

ІМІ нагадує журналістам, що в разі порушення їхніх прав потрібно: викликати поліцію; написати заяву про злочин і вимагати внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; надати максимальної публічності факту перешкоджання, зокрема повідомивши про це профільні журналістські організації.

ІМІ надає консультативну і юридичну допомогу у таких випадках ([email protected], 0442893613, 0504477063).

ГО «Інститут масової інформації» проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут. Моніторинг проводиться за підтримки програми У-Медіа Інтерньюз Нетворк.

Liked the article?
Help us be even more cool!