ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму діють відмінні від всеросійських списки блокувань українських сайтів - дослідження

17.09.2018, 16:00
Фото - GETTY IMAGES

Кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Федеральної служби з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд). Про це повідомила прес-служба громадської організації “Лабораторія цифрової безпеки”.

Зокрема, це сайти кількох українських телеканалів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua), новинний український сайт gordonua.com, два кримських новинних сайти qha.com.ua та meridian.in.ua, а також сайт української правозахисної організації krymsos.com.

Як повідомляє організація, про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилку чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference). Під час спроби зайти на кожен з цих сайтів хоча б один кримський інтернет-провайдер видає сторінку блокування.

“Результати такого технічного дослідження інтернет-блокувань в Криму дає підстави стверджувати, що по Криму існує додатковий непублічний список сайтів для блокувань, відмінний від всеросійського списку Роскомнадзору”, – переконані в Лабораторії цифрової безпеки.

Крім того, щонайменше в одного провайдера були недоступними ще 23 сайти, проте технічних доказів, що це було саме блокування, нема. Серед них сайти "Українська правда", "Крим. Реалії", "Інформнапалм", сайт Кримської правозахисної групи, StopFake, "Київпрайд" та інші (повний список доступний тут).

Усі дані із замірів інтернет-блокувань у Криму для перевірки та додаткової аналітики доступні на http://api.ooni.io/, а також зібрані Лабораторією цифрової безпеки у csv-файлі.

Лабораторія цифрової безпеки спільно з Кримською правозахисною групою провели 46 тестувань у різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, Крэлком, Ланком та Севстар, у містах Сімферополь та Севастополь у серпні 2018 р. Загалом у межах дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких переважно українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій, повний список можна переглянути тут.

OONI – це спеціалізоване вільне програмне забезпечення та глобальна мережа для визначення інтернет-цензури, масового стеження та маніпуляцій інтернет-трафіком, частина The Tor Project.

Дослідження інтернет-блокувань у Криму за допомогою OONI проводитимуться і надалі. Найближчим часом буде презентовано результати аналогічних досліджень з непідконтрольних Україні частин Донецької та Луганської областей.

Для тих, хто проживає або буває в Криму і хоче долучитись до досліджень інтернет-цензури, – ось інструкція: http://bit.ly/crimea_blocks.

Liked the article?
Help us be even more cool!