ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму Семені вручили обвинувальний висновок з порушенням КПК

23.01.2017, 12:24

20 січня в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм. За версією слідства, кримський журналіст “підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії”, повідомляє Радіо Свобода.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ повинен був вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутін у будівлі управління.

У висновку цитуються місця, що містять, на думку слідства, сепаратистські висловлювання, і докладно описується, як Микола Семена відіслав текст статті в редакції електронною поштою. Сам журналіст свою провину заперечує. За версією слідства, Семена порушив законодавство “з мотивів політичної ворожнечі в ставленні до Російської Федерації”.

Як докази в обвинувальному висновку наводяться свідчення самого Семени і текст його електронного листа в редакцію, який він видалив відразу після відправлення.

Також у документі наводяться свідчення свідків звинувачення, серед яких оперативні співробітники ФСБ, які, крім відомостей по суті, також розповіли про “оперативний супровід справи” – обшуки, інформацію, отриману з вилученої техніки журналіста, в тому числі його особисту переписку.

До матеріалів справи, судячи з обвинувального висновку, долучені експертизи, ініційовані ФСБ – лінгвістична й авторознавча. Крім того, до матеріалів справи долучена політологічна експертиза російського експерта Михайла Савви, який вказує, що “територія республіки Крим є частиною України і законодавство Російської Федерації не поширюється на її територію”. Михайло Савва вказаний у документі як свідок захисту. Крім нього, захист планує допитати головного редактора проекту Радіо Свобода Крим.Реалії Володимира Притулу й експерта.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня 2016 року підконтрольний Росії “прокурор Криму” Наталія Поклонська заявила про порушення російською ФСБ кримінальної справи відносно кореспондента проекту Радіо Свобода “Крим.Реалії” за “заклики до порушення територіальної цілісності Росії”. Йшлося про Миколу Семену, в будинку якого вранці 19 квітня провели обшук силовики, він був затриманий.

Після допиту Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня 2016 року в окупованому Росією Криму викликали на черговий допит журналіста Миколу Семену, якого кримська влада, підконтрольна Кремлю, звинувачує в сепаратизмі.

29 квітня 2016 року стало відомо, що після чергового допиту Миколу Семену перевели в статус обвинуваченого.

ФСБ Росії в Криму викликала на допит дружину й одного з синів журналіста, оглядача Радіо Свобода Миколи Семени, якого підконтрольна Росії влада півострова звинувачує в сепаратизмі. Допити були призначені на 25 і 26 травня.

З 7 липня 2016 року кримському журналісту Миколі Семені, якого на півострові переслідує ФСБ за звинуваченням у “сепаратизмі”, обмежили доступ до особистого банківського рахунку через внесення його прізвища до списку “терористів”.

23 серпня 2016 року захист журналіста Миколи Семени, якого окупаційна влада у Криму звинувачує у сепаратизмі, просить відпустити його на лікування у Київ

29 серпня 2016 року Київський районний суд Сімферополя відхилив скаргу адвоката українського журналіста Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

У жовтні в окупованому Росією Криму суд залишив без змін рішення суду першої інстанції щодо скарги журналіста Миколи Семени на дії слідчого ФСБ Росії.

7 грудня 2016 року Миколі Семені висунуті звинувачення в остаточній редакції в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії “Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Кримінальна справа складається із шести томів, адвокати розпочали вивчення матеріалу.

Liked the article?
Help us be even more cool!