ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві журналістку побили за перешкоджання встановленню МАФів на дитячому майданчику

07.02.2012, 04:46
У  ночі з 6 на 7 лютого під час громадського партулювання мешканцями робіт зі встановлення МАФів на дитячому майданчику постраждала журналістка, що проводила відеозйомку.
 
Про це Інституту масової інформації повідомила журналістка особисто.
 
 
Представник фірми вдарив кулаком в обличчя журналісту, представницю міжнародної журналістської організації «Репортерів без кордонів» Оксану Романюк, яка фіксувала на мобільний телефон процес незаконного, на думку мешканців сусідніх будинків, встановлення МАФів.
 

Мешканці просили будівельників надати дозволи на проведення робіт, що ведуться на прибудинковій території, де розміщені дитячий і спортивний майданчики, за адресою проспект Свободи, 24 у Києві (житловий масив Виноградар).
 

«Я знімала їх на мобілку  з метою розмістити цю інформацію в ЗМІ і в соціальних мережах. Повідомила, що я журналіст, але посвідчення у мене з собою не було. Коли ми із мешканцями   будинків попросили пред’явити документи забудовників, вони  почали нас  штовхати, викручувати руки, вдарили мене в обличчя і забрали  мобільний», - зазначає Романюк.

Оксана Романюк вже  написала заяву в міліцію. «Вони склали протокол і відпустили нападника», - додала вона.
Сама журналістка  інцидент з професійною діяльністю не  пов’язує, але  зазначає, що  згідно з українським законодавством, будь-який громадянин має право на збір інформації.

«В принципі інцидент можна пов’язати з перешкоджанням журналістській діяльності, хоча посвідчення свого я не представила. Але з іншого боку, це можна розцінити  як порушення  права громадян на інформацію», - сказала вона.

Як зазначає юрист ІМІ  Оксана Іванців,  даному випадку велике значення має суб’єктивне ставлення особи до правопорушення, яке вона вчинила.
 
Якщо особа, яка завадила Оксані Романюк проводити зйомку усвідомлювала, що дана особа є журналістом і своїми діями вона перешкоджає здійсненню законної  професійної діяльності, то такі дії можуть бути кваліфіковані згідно із статтею 171 Кримінального кодексу України. 
 
У будь- якому випадку, фотографування в публічних місцях, а також фото-чи відеофіксація суспільно важливих подій не є забороненим, тому Оксана Романюк мала цілком законне право проводити зйомку, навіть не пред’являючи журналістського посвідчення.
 
В такому випадку, дії зловмисника можна розцінювати як самоуправство (стаття 186 Кодексу України про адміністративні правапорушення), а також завдання побоїв (ч.1 ст. 126 Кримінального кодексу України). Проте, це є справою приватного обвинувачення, за якою дізнання та досудове слідство не проводяться, а справа вирішується безпосередньо в суді за скаргою потерпілого.
 
ІМІ
 
Liked the article?
Help us be even more cool!