ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Харкові тітушки били журналістів і трощили їм техніку на очах міліції (доповнено)

19.02.2014, 22:10

19 лютого у Харкові під час розгону тітушками активістів, які блокували проїзд транспорту на територію Академії внутрішніх військ МВС України, було побито журналістів і пошкоджено кілька відеокамер знімальних груп.

Як повідомив кореспонденту УНІАН кореспондент “Надзвичайних новин” у Харкові, його оператору Віталію Гнідому "беркутівці" били битою по руці та пошкодили камеру.

Як розповів Гнідий “Медіапорту”, він знаходився в трьох метрах від “Беркута”.

“За моєю спиною був “Грифон”. Вони адекватно себе вели. Я відчував себе в безпеці. У мене за пазухи стирчав мікрофон “Надзвичайних новин”, тому що Слава (журналіст програми «Надзвичайні новини» В'ячеслав Маврич - ред.) був на базі, і я був ще і як журналіст. По мікрофону було видно, звідки я.

Тітушки розгорнулися до мене, я відчув удар. Я не бачив, чим мені попало. Мабуть, палицею потрапило по руці. Відбили кріплення радіосистеми на камері, і один з тітушек схопився за монітор камери. Я розумію, що мені зараз просто розламають камеру, вмовляю: “Все, я не знімаю, не чіпайте камеру”. Один з них рукою просто розчавив монітор. Мені вдалося камеру відсторонити, і, коли тітушки побачили, що я не знімаю, вони залишили мене в спокої. Я повертаюся до “Грифону” і кажу: “Як же так? Хлопці, що ж ви дивитеся?. А вони просто розводять руками”.

Крім того, повідомляє “Медіапорт”, тітушки відібрали відеокамеру у оператора телепрограми “Вісті” каналу "Фора" Ігоря Мельника.

Як розповів Мельник, він разом з журналістами стояв біля КПП академії, але коли сталося зіткнення євромайданівців і “Беркута”, і “Беркут” відтіснив євромайданівців, то в сторону журналістів пішли тітушки.

“Один з них підбіг і почав кричати: “Віддай камеру, камеру віддавай”. Я довго тримав, тітушки кружляли-кружляли, він вирвав камеру і втік. Я побіг було за ним, але там були люди з палицями... я спробував попросити кількох міліціонерів, щоб вони наздогнали. Вони не відреагували, і тоді я підійшов до якогось співробітнику «Беркута». Він дав команду іншому співробітникові, який погнався за нападником. І він майже пішов вже, він уже пройшов крізь кордон міліції. Але беркутівцеь сказав: “Тримайте його”, і його тут же взяли в кільце.

Тут до мене підійшли два міліціонери. Вони сказали: “Ти хто такий? Пред'яви документи!”. Я показав редакційне посвідчення, вони запитали, чи є у мене акредитація на зйомку даного заходу. А потім почали всякі питання задавати: “А що у тебе руки трясуться? А ти що, приймаєш наркотики?”. А потім сказали, що у мене є три секунди, щоб піти звідси. Мені довелося відбігти, бо можна було отримати ще від міліції. І далі я побачив, як тітушка вдалині поніс мою камеру, і далі я її не бачив”, - розповів Мельник.

Також постраждав оператор знімальної групи каналу СТБ Олександр Бринза. Під час сутичок йому розбили голову. Крім того, за словами Бринзи, бійці "Беркуту" розбили відеокамеру. Зараз оператор перебуває в лікарні Швидкої і невідкладної допомоги Харкова.

У випуску програми «Вікна-новини» о 18.00 ведуча повідомила, що Олександр потрапив в оточення силовиків, які намагалися нейтралізувати ультрас. Він отримав травми, йому пошкодили камеру. Ведуча закликала дати можливість надати оператору медичну допомогу.

Тітушки усі були одягнені в салатові жилети, мали в руках палиці. Правоохоронці ніяк не реагували на побиття журналістів.

Нагадаємо, сьогодні перед контрольно-пропускним пунктом академії, що на площі Повстання в Харкові, зібралися близько 150 молодих людей щоб запобігти направленню харківських курсантів в Київ. До журналістів та учасників зібрання виходили посадовці академії, які запевнили, що наказу на відправлення курсантів в Київ немає, однак, якщо поступить наказ їхати на Київ, він буде виконаний. Після 15-ї години бійці ВВ прорвали зовнішню блокаду академії і запустили на територію академії вантажівки для перевезення людей. Після цього активісти сміттєвими баками забарикадували ворота КП Академії внутрішніх військ МВС України. Близько 17-ї години до академії під'їхали кілька автобусів зі співробітниками “Беркуту” та внутрішніх військ. Міліціонери у повному спорядженні кийками розігнали активістів, що блокували ворота академії. Кількох людей затримали. Невідомі молодики в масках також побили активістів, які намагалися втекти від співробітників “Беркуту”. Нападники безперешкодно пройшли через кордон спецпризначенців, підбігли до воріт КПП академії та розблокували їх. На територію академії заїхали більше 10 великогабаритних пасажирських автобусів.

Liked the article?
Help us be even more cool!