ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сюмар: будь-який порушник прав журналістів в Україні може почуватися безкарним

31.05.2012, 02:37

В Україні погано виконують закони, які гарантують права журналістів. І Міжвідомча робоча групи з аналізу дотримання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів повинна посприяти тому, щоб громадськість і журналісти мали змогу отримувати звіт силових структур – як вони стежать за дотриманням законодавства про свободу слова. Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар в ефірі Радіо Свобода.

А поки що, зазначила Сюмар, 171 стаття Кримінального кодексу «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» застосовується дуже рідко.

“І це – ще одна проблема. Тому що ми бачимо справу Гонгадзе – найрезонанснішу в Україні – і при цьому абсолютно закритий судовий процес. Також не завершено розслідування справи щодо зникнення Василя Климентьєва. І взагалі немає прецедентів покарання винних у дуже багатьох резонансних справах проти журналістів. І, отже, будь-який порушник прав журналістів може почуватися безкарним”, – наголосила Сюмар.

Керівник ІМІ сподівається, що Міжвідомча робоча група розгляне ситуацію навколо агенції УНІАН та її редакційного колективу і Олександра Харченка, який склав-таки з себе повноваження головного редактора. На думку  Сюмар, те, що відбулося в УНІАН – приклад того, як в Україні зловживають із соціальними й трудовими правами журналістів.

Крім того, головною проблемою для свободи слова в Україні, вважає Вікторія Сюмар, є монополізація інформпростору. І цю проблему, зазначила вона, Міжвідомча робоча група вирішити не здатна: “Йдеться, передусім, про монополізацію на рівні власників. Адже основні інформаційні майданчики України, передусім, телеканали, належать кільком заможним, впливовим особам, які дружать із владою. І їхня лояльність позначається на тому, як висвітлюються події в Україні”.

Зі свого боку, опонент Вікторії Сюмар - народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов зазначає, що нині рівень забезпечення свободи слова в Україні – набагато кращий, ніж у часи президентства Леоніда Кучми, не кажучи про радянські часи. Інша річ, зауважив він, що зараз свобода слова іноді поєднується із безвідповідальністю. І це стосується не лише журналістів.

“Коли свобода слова є у засобів масової інформації, ця свобода поширюється на кожного громадянина України. А якщо ми кажемо, що є якісь проблеми і утиски, цих утисків зазнає тоді кожен громадянин України”, – підкреслив Лук’янов.

Нагадаємо, 31 травня відбудеться засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу дотримання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. Серед його учасників – представники Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури, міліції, а також громадських організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!