ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив прокуратурі у задоволенні клопотання про домашній арешт Шабуніна

26.10.2018, 12:39
Фото - fakty.ictv.ua

Дніпровський райсуд Києва відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про призначення запобіжного заходу у вигляді 60 діб домашнього арешту без права покидати місце проживання вночі для голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

Таке рішення суд ухвалив 26 жовтня у справі щодо звинувачення Віталія Шабуніна у побитті блогера Всеволода Філімоненка, повідомляється на сайті Центру протидії корупції.

Під час засідання прокурор Руснак Д.О. зачитав клопотання щодо Шабуніна. Причина начебто неявка останнього на суди без поважних причин. Адвокати Філімоненка підтримали клопотання прокурора.

Адвокат Шабуніна Олена Щербан стверджує, що її підзахисний належно виконував усі свої обов’язки, навіть без застосування запобіжного заходу. “Тому вимагати домашній арешт без належного обґрунтування є зловживанням з боку прокурора. Більше того, це можна розцінювати як тиск та перешкоджання громадській діяльності Шабуніна”, - сказала вона.

ЦПК вважає звинувачення про те, що Віталій Шабунін начебто затягує судовий процес,  є “абсолютно безпідставними”. Адже засідання суду переносилися двічі через неможливість явки адвоката Віталія Шабуніна, який заздалегідь повідомляв про це суд. Ще один раз Шабунін попросив перенести засідання через його відсутність у Києві, проте він був готовий прибути на засідання в разі неможливості перенесення. Суд змінив дату засідання, повідомляє Центр.

​Як повідомляв ІМІ, 16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінували статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. У документі вказано, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що “спричинило тривалий розлад здоров’я останнього у вигляді закритої травми обличчя”.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна на частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

18 січня громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” заявили, що вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

30 січня 2018 року адвокати Віталія Шабуніна заявили у Дніпровському районному суді м. Києва, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані і не можуть бути доказом у справі про Всеволода Філімоненка. Сам Шабунін визнав, що він вдарив Філімоненка, оскільки той, як заявив керівник ЦПК, провокував його колегу. Також Шабунін заявив, що він не погоджується з кваліфікацією прокуратури, оскільки потерпілий не є журналістом, а “відомий йому як провокатор”.

Адвокати наполягають на іншій кваліфікації злочину, що відповідає реальному вчинку, а саме – “населення удару без наслідків”, ст. 126 Кримінального кодексу.

9 лютого 2018 року Дніпровський районний суд міста Києва розпочав розгляд по суті справи щодо голови правління громадської організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна, якого звинувачують за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!