ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стрингер “112 Україна”: військові перевищили повноваження. Куратор “Кривбасу” просить не робити проблеми із затримання

07.08.2014, 11:15

Стрингер телеканалу «112 Україна» Сергій Белоус, якого було затримано разом із Романом Гнатюком та Сергієм Бойком в зоні АТО на Донеччині 1 серпня, назвав інцидент, що стався, перевищенням повноважень з боку окремих осіб української армії. Про це він заявив 6 серпня на прес-конференції у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область), повідомляє Телекритика.

Також Белоус заявив, що не вважає за доцільне розкривати деталі інциденту: «Всі деталі не можуть бути розголошені в інтересах слідства. Нас затримали в районі Амвросіївки, вчиняли дії, які можна трактувати як перевищення повноважень з боку окремих осіб української армії, відмовлялися надати можливість зв'язатися із редакцією нашого телеканалу».

Він також повідомив, що всі троє викрадених в зоні АТО журналістів є працівниками каналу «112 Україна», від якого вони і отримали акредитацію в Службі безпеки України.  До цього канал називав своїм стрингером тільки Романа Гнатюка.

На запитання учасників прес-конференції, чому канал «112 Україна» оголошував про зникнення лише одного стрингера, Белоус відповів, що Роман Гнатюк є найбільш відомим кореспондентом з усіх трьох.

«Ми є позаштатними кореспондентами «112», і узгоджували своє відрядження в зону АТО особисто із головним редактором Павлом Кужеєвим. Всі наші імена були відомі, але "112" повідомляв інформацію лише про Гнатюка, тому що його знають краще. Роман вже практично "в штаті", якщо зважати на те, як довго він працює на "112". Скільки саме я співпрацюю зі "112 Україна" - це приватна інформація», - заявив Белоус.

Він також відмовився надавати інформацію про людей, які здійснили затримання журналістів, та назвати блокпости, по яких їх возили, оскільки «це не доповнить картину ситуації, а лише ускладнить хід слідства».

«Це були території, які контролюються українською стороною, і порушення також були здійснені з боку нашої сторони. На блокпості нас запідозрили у причетності до російської сторони, питали, чи не є ми шпигунами. Такі люди (затримувачі - ред.) або морально знесилені, або просто знаходяться на тих місцях, на яких не повинні. Я пов'язую це із підвищеною нервозністю українських військових», - сказав Белоус.

У свою чергу, радник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Микола Колесник, який курує батальйон територіальної оборони «Кривбас», заявив, що бійці батальйону могли затримати стримера телеканалу «112 Україна» Романа Гнатюка помилково. Про це повідомляє сайт телеканалу, пише Телекритика.

“Я психологів їм (бійцям - ред.) возив, до групи священиків, щоб стрес їм зняти. Градами обстріляні, може бути, і є якийсь перекос”, - сказав радник губернатора.

Водночас він попросив ЗМІ не робити з цього сенсацію. «Ну, я б дуже попросив не робити з цього такої великої проблеми. Хлопець живий, здоровий. Може бути, що не коректно якось повели себе. Є сенсація, тому що є багато чого розповісти, але я сьогодні в Дніпропетровську наших розвідників провідав, і коли бачиш 15 швидких, битком забитих, з аеропорту привозять пацанів без рук , без ніг, по 20 років. Стоїш, а у тебе ком в горлі. Буває таке», - розповів Микола Колесник.

Нагадаємо, 6 серпня міліція заявила, про відкриття кримінальне провадження за фактом викрадення Романа Гнатюка, Сергія Бойка та Сергія Белоуса за статею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

6 серпня стрингер телеканалу «112 Україна» Роман Гнатюк вийшов на прямий зв'язок зі студією свого каналу та повідомив, що його наразі звільнено разом із двома іншими журналістами - Сергієм Белоусом та Сергієм Бойком. За їх словами, їх залишили на узбіччі дороги неподалік Дніпродзержинська.

1 серпня на Донеччині зник зв'язок з репортером телеканалу «112 Україна» Романом Гнатюком, який брав участь у прямих включеннях з місця падіння малайзійського пасажирського літака Boeing 777 рейсу МН17 та мав акредитацію самопроголошеної терористичної організації «Донецька народна республіка».

Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат». З проханням про допомогу у пошуках цього сербського журналіста українського походження до Незалежної медіапрофспілки України звернулась також Асоціація сербських журналістів.

5 серпня прес-служби Нацгвардії і АТО заявили, що не затримували трьох журналістів на Донбасі. Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський заявив, що Роман Гнатюк не отримав акредитацію для роботи в зоні АТО.

Liked the article?
Help us be even more cool!